I dag 9. april er det 74 år siden at Tyskland invaderte Norge med store styrker. Allerede i 4-5 tiden om morgenen den dagen kom de samtidig inn mot Oslo, Kristiansand, Egersund, Stavanger, Bergen ,Trondheim og Narvik. Visse kretser i offiserskorpset i Norge prøvde febrisk å sette i gang moblisering allerede 6 dager før, men talte for døve ører i regjeringen. Så kom tyskerne som julekvelden på kjerringa, med de mistet krysseren " Blücher" etter tapper avgørelse av kommandanten på Oscarsborg festning i Oslofjorden. Da mobilisering var i gang, stod tyskerne omtrent ved husdørene. De ungdommer som møtte for å få utlevert våpen enkelte leirer på Østlandet, møtte en tysk soldat i luken. Nå ble det i enkelte deler av landet kjempet godt, især oppøver dalførene. Den tyske krigsmaskinen ble for sterk, og det endte med kapitulasjon for de norske styrker 10. juni 1940. 
9

Vanlig syn i gater i Danmark og Norge i 5 krigsår. Til vår by Kristiansund kom en liten tropp med bilferga " Gaute" 3. mai 1940, altså nesten én måned etter invasjonen. Da var store deler av byen brent til det ugjenkjennelige. (Foto: Bundesarchiv)
9bbn
Bilde fra Kvitsøy utenfor Stavanger undr krigstiden. Dette var spennende. Barna husker helst de fikk drops og godterier av de tyske soldatene.