Søndag holdt konservator/avdelingsleder ved Nordmøre museum, Jon N. Eikrem kåseri om Klippfiskflyene. 20 – 30 tilhørere fikk en interesant  men lite kjent del av vår byhistorie. På tredvetallet var Hærens Flyvåpen på utkikk etter bombefly.  Da besto luftforsvaret av Marinens Flyvåpen i Horten og Hærens flyvåpen på Kjeller. Etter en del fram-og –tilbake falt valget på Caproni Ca 310 og Breda Ba 28 som skolefly. Fire fly ble kjøpt.

flug 34
Fra foredraget i Kaffebrenneriet i Vågen søndag. ( Foto: Håkon Bloch)

flug 2
Flyene var tomotors envingede med gode flyegenskaper, men de hadde mange feil allerede på hjemturen. Flyene ble endret for at de skulle brukes på land, på ski og flotører. Et av flyene ble bygget om til transportfly,  ble leid bort til Posten og  fikk navnet «Brevduen». Flyene var stasjonert på «Sola» da krigen kom, og ble skutt i stykker av tyyskerne der. Bare ett kom unna og landet på isen på innsjøen Vangsmjøsa og sank  der. Flyet er nå under restaurering på «Sola».  I 1937 hadde Italia lite valuta – penger å betale med. Det ble derfor ble flyene  «byttet» mot  klippfisk fra Kristiansund! Derfor fikk disse  navnet Klippfiskflyene.
flug 1
Konservator/avdelingsleder ved Nordmøre museum, Jon N. Eikrem . ( Foto: John Kuløy)

Dersom noen vet noe om fly og flyturer og annen  flyhistorie med tilknytning til Kristiansund vennligst ta kontakt med John Kuløy: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.