Anders Jahre og historien om Kosmos-selskapene
Dette er den spennende historien om Anders Jahre som ble norsk storreder.
Anders Jahre kom fra en bondefamilie og utviklet seg til en skarp forretningsmann, advokat, en sterk forhandler og mannen som utviklet norsk hvalfangst til nye høyder mer enn noen annen. Før han trakk seg tilbake i høy alder hadde han utviklet Kosmos fra et fangstselskap til et av Norges største rederier.
ANDERS 1


Bilder av Anders Jahre som ung og eldre. (Bildene er fra Bjørn Pedersens arkiv.)
Men Anders Jahre var også en mann som kanskje disponerte noe på kanten av det akseptable i Norge, og skattesaken etter hans død var en av de største noen gang. Etter hans død kom Kosmos inn i problemer med oppkjøp og maktkamp mellom flere sterke personligheter. I dag er selskapet borte, og det er bare minner tilbake om en stor forretningsmann og et stort selskap.
anders 23
Hvalkokeriet " Kosmos" drevet av Anders Jahre  på 1930 tallet. ( FotoDigitalt Museum)
Bjørn Pedersen er en dyktig og etterspurt foredragsholder innenfor skipsfart og rederihistorier. Pedersen var sterkt involvert i Wilhelmsenrederiets store 150-års jubileumsbøker som kom for noen år siden og var selv ansvarlig for det egne bindet med dekke rederiets flåteliste.

 Som vanlig er møtet i foreningens lokaler i Loennechengården. Dørene åpnes kl. 18,30 og det er fri adgang. Møtestart kl. 19,00.