Av HELGE HEGERBERG

Roima Fabrikker holdt til i Omagata 80 i Vikan og var et verksted som laget ulike produkter, startet i 1939 av Rolf I. Magnussen under firmaet R. I. Magnussen Apparatfabrikk med lokaler i Lilletorget 1 i Oslo. Fabrikken ble flyttet til Kristiansund under nytt firmanavn i 1948 på grunn av manglende muligheter for utvidelser i Oslo.

Fabrikkens viktigste produkter var større og mindre helautomatiske trykkforstøvings oljebrennere, pottebrennere for bysser og mindre sentralkjeler om bord i fartøyer, hydrolatorer for varmtvannsanlegg og små tre-dreiebenker – som Brunsvika.net skriver om. I tillegg drev verkstedet Roima med motorvikling og reparasjoner. Alt støpegods kom fra eget støperi. Produktene ble solgt over hele landet til grossist eller via agenter. Rundt 15 personer var sysselsatt i bedriften, som holdt det gående frem til 1954 da det sluttet med en konkurs.

Vi finner også spor av firmaet i jubileumsheftet til Kristiansund jern- og metallarbeiderforening 1907-57. Arbeiderne ved Roima gikk inn i jern og metall i 1953. En lokal overenskomst ble fremforhandlet mellom bedriftens sjef og klubben. Roima fikk også en arbeider inn i styret i jern og metall. Det var Paul Bergfall som ble valgt inn under årsmøtet 29. januar 1953.
roima
Dreibenken vi beskrev forleden stammer fra tiden mellom 1948 og 1950 årene helst.