De Humanistiske Konfirmantene i Kristiansund og Omegn samler i år inn til Malala Fondet for Jenters Utdannelse, innsamlingen gjennomføres lørdag 7/3, fra ca 11:00 til ca 16:00. 
Malala Yousufzai (14) ble kjent verden over for å blogge sterkt og kritisk mot Taliban-militsen i Pakistan, og for barns rett til å gå på skole. Den 9. oktober 2012 ble Malala og to av hennes skolekamerater skutt av Taliban mens de var på vei til skolen. Malala overlevde angrepet, etter lang behandling ble hun skrevet ut fra sykehuset i januar 2013.Hun har fortsatt sitt engasjement, og i desember 2014 fikk hun Nobels fredspris for sitt arbeid.
mal 1
Malala Yousufzai, den 14 år gammel pakistansk skolejenta som ble forsøkt drept da hun protesterte mot Taliban. Foto: Privat / Reuters

Malalas engasjement og angrepet på henne er blitt viktig symboler i kampen for rett til utdanning og mot religiøs ekstremisme i Pakistan. Saken har mobilisert bredt, både på folkelig plan og politisk nivå i Pakistan – samt internasjonalt. Taliban viste med angrepet sine ekstreme holdninger og sin manglende respekt for menneskerettighetene – spesielt jenters rettigheter. «Dette er en viktig sak for HEF å sette fokus på i konfirmasjonskurset, og å støtte gjennom den årlige innsamlingen», sier Marit Amalie Mathisen, koordinator for HEF konfirmasjon i Kristiansund og omegn.

 Malala har kjempet for jenters rett til skolegang helt siden hun var 11 år gammel. Hennes far driver en av få skoler for jenter i Swat-dalen i Pakistan, og Malala og familien hennes har gjentatte ganger mottatt trusler fra Taliban for sin kamp for jenters rett til utdannelse. Hun har fremdeles et like sterkt engasjement, og uttaler ifm opprettelsen av Malala fondet bl.a. «My dream is to see all children educated, especially girls. I wish to see equality and justice to all men and women».
mal 2


 Malala Yousufzai, Malala fondet samarbeider med lokale krefter for å sikre barns rettigheter og skolegang. Foto: Malala Fund

Konfirmantene skal gå med bøsser i bysentra og boligområder på hele Nordmøre –«Vi oppfordrer alle til å ta godt imot ungdommene» sier Marit Mathisen. Historien om Malala og situasjonen for spesielt jenter i Pakistan engasjerte konfirmantene.

 Malala fondet administreres av Unesco. Alle konfirmantenes innsamlede midler går uavkortet til fondet, HEF betaler alle kostnader ved innsamlingsaksjonen. 

 Human-Etisk Forbund arrangerer hvert år Humanistisk konfirmasjon (tidligere borgerlig konfirmasjon) i Kristiansund – med ca 60-80 konfirmanter hvert år. Humanistisk konfirmasjon har kurs i livssyn og etikk, med en høytidelig avsluttende seremoni i Festiviteten. Både kurs og seremoni er på et humanistisk grunnlag, tilbudet er til alle ungdommer og hverken konfirmant eller foreldre trenger å være HEF medlemmer.