I dag er det 75 år siden bombingen av Kristiansund begynte. I flere dager drev noen tyske fly og hivde brannbomber og noen sprengbomber ned i trehusbebyggelsen. De kom fra Værnes, der 1027 nordmenn stilte opp og laget rullebane noen dager før da tyskerne betalte timelønn langt over tariff. Kristiansund sentrum og områder rundt havna på storparten av Goma, Nordlandet , litt Innlandet og ikke minst Kirklandet  gikk opp i røyk. På Dale mistet 4 mennesker livet av sprengbomber. Allerede 22. april ble en gutt drept i Rensvikbakken av en sprengbombe. I Torggaten (Nedre Enggate) ble en mann drept da pipa på Sverdups Bokhandel falt ned noen dager etterpå. 700 hus/ leiligheter brant. 
bot 1
Her brenner det vest på Storkaia Hoem & Hoel brygga og andre firma sine pakkhus. Man anser i dag at bombingen var et spill i krigspolitikken. Engelske flåtestyrker lå utenfor kysten, og deler av flåten var gått til Åndalsnes med britiske soldater. Tyskerne ville for en hver pris ødelegge kaier , lagere som pakkhus som kunne bli  brukt av engelske styrker. Man kan derfor anse denne bombingen av Namsos, Kristiansund, Steinkjær og Molde som en slags " brente jords politikk", selv om det gikk ut over tyskerne selv . Man måtte for enhver pris hindre at engelske styrker fikk fotfeste i byer i Midtnorge. ( Foto: Ukjent)
bot 01
Her faller de første bomber  6 dager før ildspåsettelsen av Kristiansund den 22. april.Tyskerne prøvde å ramme Omsundbrua som ikke var åpnet, men ble i all hast gjort klar slik at folk kunne rømme byen. Det begynte å brenne på Byskogsiden. En gutt omkom da enbombe traff i Rensvikbakken der han og en kamerat hadde søkt ly da fly kom.
bor 2
Bombene som laget branner så slik ut. De var litt over 1 kilo, og ble drysset ned og gjennom hustak i tusener. Produsent var Rheinmetall-Borsig AG.( RB AG)  De eksisterer som en millitærutstyr-produsent i dag og de. Luftvernkanonene 8,8 cm i Karihola var laget av RB AG.

bot 3b
De første tyskere kom ikke til Kristiansund før rundt den 3. mai. Noen få mann med motorsykler kom fra Sunndalsøra, og tok bilferga " Gaute " til byen ( !) Senere kom en litt større avdeling. Her noen tyskere ved nedbrente Grand Hotell  som var bygd 1907. 
bot 3
Ruinby sommeren 1940. Noen forretningsbrakker er kommet opp og startet. Allanengen skole t.v. Der tok taket fyr av brannbomber. Når det gjelder fly som ble brukt til utslettelsen av byen, så var det kun to..kanskje noen ganger bare 3 fly som i ro og mak gjorde dette på dagtid uten motstand. 11. april ble derimot tyske fly overrasket av kraftig luftvernild fra Vågen i Kristiansund ( !) Der lå jageren " Sleipner" den dagen med 40 mm luftvernskanon. Man må regne med at dette ble rapportert til ledelsen for Luftwaffe som opererte i området. Dert er altsåå  nyanser på at Kristiansund var en totalt forsvarsløs by, sett med fiendens øyne. Resten av forsvaret var nærmest  3 revolvere på Piren, tre motorbåter derføreren hadde rødt armbind, og en kasse geværpatroner som ble bragt i land til byens forsvar fra nettopp den norske jageren " Sleipner".