Sommeren 2014 ble de fem store bindene av bokverket ”Norges fiskeri- og kysthistorie” lansert under Fiskerimessen i Trondheim.
Billedredaktør for de fire første bindene var Aslak Kristiansen fra Foldfjorden.

 Mens det er flere forfattere som har fordelt temaer og tekster mellom seg, har billedredaktøren vært tett på alle temaer og hatt ansvaret for å finne fram de aller beste bildene knyttet til det omfavnsrike innholdet i det store bokverket.
Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre har fornøyelsen av å ha Aslak Kristiansen som foredragsholder innenfor dette brede temaet som bokverket dekker.

 Kristiansen vil ta utgangspunkt i at rikdommen i havet var et vesentlig grunnlag for bosetting langs norskekysten, men også om båten generelt som det nødvendige redskapet både for at befolkningen kunne skaffe seg mat, men også for å kunne utnytte rikdommen i havet.

Et tredje tema i Kristiansens foredrag vil være Møre – eller Havlandet – og her med Kristiansund og klippfisktiden som det sentrale.
bloch

Fiskefartøyer i Kristiansund i damptiden. ( Foto: Håkon Bloch)

Arrangøren ønsker velkommen til et spennende foredrag ledsaget av en rekke flotte bilder på storskjerm.
Illustrasjonsfotoet  viser flere avriggede seilskuter lastet med tomtønner. Her ligger også slepebåter og fiskedampere. Når sildefisket startet ble seilskutene slept på feltet og gjerne med lokal arbeidskraft om bord ble silden saltet og lagt i tønnene.

Skipene ligger utenfor Israelsnesset på Gomlandet i Kristiansund og er nok fra omkring 1. verdenskrig.

I krigsårene var det et eventyrlig sildefiske – også til eventyrlige priser på grunn av sildas viktighet for de krigførende nasjoner.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården – på gateplan midt på Vågekaia.

 Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.