Trafikk-utviklingen på Kvernberget

Et betimelig spørsmål. Og hvorfor så lite engasjement?

To hovedscenaroier utspiller seg kanskje på Kvernberget Flyplass; Utvikling og energi, eller ”sånn går no dagan….” Hva skyldes det at jeg sitter med følelsen av det siste? Akkurat dèt er det lett å svare på; Praktisk talt ingen offentlig debatt og engasjement. Regionsavisen Tidens Krav kommer med trafikkstatistikk, lenge etter naboavisene. Dem har da ofte ligget klar hos Avinor i flere dager. Facebooksider angående Kvernberget Flyplass som kun har noen få medlemmer og osv. Det er mulig at det jobbes bak kullissene og at ”styrehonorarer” blir brukt fornuftig. Men da er det forsvinnende lite info å finne, angående dette. At Avinor og statsbudsjettet signaliserer en større bygningsmessig utbygging er spennende. Her kan både større taxfreebutikk og på ankomst også, samt møtelokaler og delt kafè være gode muligheter for å bli etablert. Spennende. Men hva skjer på det lokale plan?
ksu 1


 

Denne gangen skal vi ta for oss de siste 13 års innenriks passasjer-statistikker. Dere finner dem her:

http://www.avinor.no/avinor/trafikk/10_Flytrafikkstatistikk

Vi skal plukke litt tall fra hverandre og leke litt med statistikker. Siden utviklingsselskapet for Kvernberget aldri kommer med tallknekking, får jeg gjøre dette.

I 1999 så fløy det 251078 passasjerer med fly innenriks på Kvernberget. For 2012 så reiste det 288544 passasjerer. Dette er en økning på ca. 15%  På 13 år.  Dette tilsvarer dagens trafikk på Årø i EN måned, som er på ca. 37000 passasjerer. Så kan man spørre seg hva har skjedd på Kvernberget angående utvikling på disse årene? Jeg tenker da på hvilke ruter er opprette eller lagt ned, hvilke flytyper er brukt, uro i markedet samt nye flyselskaper.
ex 1

Vi kan begynne med at SAS satte inn Fokker 50 på Osloruten til Kvernberget. En skandale !!
I flere år var Kvernberget den eneste stamruteflyplassen i Norge med 50 seteren Fokker 50 på Osloruten. Å sette inn et slikt fly var nestens spikeren i kisten for utviklingen for Kvernberget. Jeg var selv på et foredrag av SAS på Handelsstanden tidlig på 2000-tallet, der bl.a. Kvernberget Vekst var. Det ble sagt at vi skal være glade for at kun SAS er på Kvernberget, og ikke både SAS og Norwegian. Dagens tema på dette foredraget var ikke dette med å sette inn to selskaper på Kvernberget. Men at SAS skulle sette inn Fokker 50 på Osloruten. ” Vi skal være fornøyd med dette…”   ” Å sette inn propellfly er ingen problemer for Kvernberget ”  Dem glemte da Jetpack og UM ( Barn som reiser alene,  Unaccompanied Minor )  Et sabla styr hver gang man skulle få,  eller sende en hastepakke med Osloflyet, grunnet kapasitet på vekt og balanse på disse små Fokker 50. Og skulle man sende sine søte små til besteforeldre i Oslo som UM, så måtte man jaggu bestille dette i god tid. Om det var plass da. På disse flyene er det kun EN flyvert, og hun eller han sitter bak i flyet. Antall barn som kan være med som UM, sier seg selv at dette ble kun noen få. Og for ikke å snakke om prisene; Det var nesten aldri mulig å få et Oslofly til kampanjepris. Fullpris på stort sette alle Oslofly. Også til sakens kjerne; hvor i alle dager var dere hen, som skal fremme Kvernbergets vekst?  Hvor er mediaomtalene der dere synliggjør deres mening om SAS sine Fokker 50 på Osloruten? Fraktkapasitet? UM-reiser? Priser?

 

Norwegian starter opp på Årø:
Ja, når skjedde dette da? Jo, Norwegian var på Årø i perioden 2003 – 2004. Så trekte dem seg ut. Årø opplever en vekst på ca. 7 % i 2003, mens Kvernberget får en nedgang på -4,9%. For 2004 så sier tallene at BÅDE Årø og Kvernberget har en vekst på vel 7%.  Kvernberget opplever altså en sterk vekst, til tross for sansynelig store lekkasjer mot Årø og Norwegian sine billigkampanjer.  Husk at SAS flyr fremdeles med Fokker 50 på Kvernberget til bort i mot fullpris og med ræva kapasitet.

 

Pressemelding på at Widerøe skal overta SAS sin Oslorute på Kvernberget:

http://www.tk.no/nyheter/article1270461.ece
Ja, dere hørte rett !  Widerøe sine Dash på Osloruten. Denne ble sendt ut høsten 2004. Fra vondt til verre. Men ikke alle er enige i dette. Dem som skal fremme vekst på Kvernberget er ”glade for at Widerøe skal overta SAS sin Oslorute. Det blir så mye bedre da ” Flere seter og bedre frekvens til Bergen.   Vi ble via media beroliget at Widerøe er en seriøs aktør med gode fly, som vi alle bør glede oss til skal begynne å fly Kvernberget sin Oslorute. Men; hva slags utvikling er dette da? Hva skulle vi bli glade for? At naboen har Boeing 737 og på Kvernberget så skal det flys med propell til Oslo?  Dette året får Årø en vekst på 9% og Kvernberget 6%.

Ble det noe av dette da? Nei. Widerøe kom aldri til takeoff med dette. Fortsatt Fokker 50 til Oslo. Men Widerøe tar over Vestlandsrutene i 2010.

 

Slutt med Fokker 50 på Osloruten fra 28.Mars 2009;
Og Norwegian er tilbake på Årø. På Årø flommer det over med billigbilletter i år. Og SAS og Norwegian flyr vinge mot vinge. Trolig er det en stor overkapasitet på Årø. Det flys 329710 passasjerer innenriks på Årø. Mens på Kvernberget flys det 266389 passasjerer. Begge flyplassene har en vekst på små 1% Men så skjer det noe i 2010; Norwegians sin satsing i nabobyen gjør store utslag. Pluss 11% på Årø i 2010. Mens på Kvernberget er det – 2%. Lekkasjene er trolig store fra det som normalt må sies å være normalreisende over Kvernberget, men som benytter seg av priskrigen som utspinner seg på Årø. Dette er det trolig aldri forsket på. Men et viktig spørsmål som burde vært besvart faglig. For man skal jo utvikle en flyplass etter hva passasjerene ønsker? Hvor vil de reise? Hva slag ruter står på ønskelisten? Lekkasjer til Årø? Prisnivå på Osloruten sammenlignet med Årø og Kvernberget? Jeg regner med at selskaper som skal fremme vekst på Kvernberget har bestilt slike undersøker og kan svare? I 2010 så forsvinner Fokker 50 for godt, da Widerøe tar over vestlandsruten. Da settes Dash inn og frekvensene økes til Bergen. Samt at Trondheim og Stavanger kommer inn. Her er det litt applaus da jeg opplever Widerøe som en aktiv utvikler av Kvernberget

Og en kuriositet; Plakaten om nyheten med 737 på Osloruten, et enkelt A4-ark, henger fremdeles ut i gangen på Kvernberget. Dere kan finne denne til høyre for døren som passasjerer som har passert tollen, kommer ut av. Nyheten er fra 2009. 

Videre trafikktall for Kvernberget:

Ja, for hvordan er ståa for 2013? Gledelig!! Kvernberget opplever en av de sterkeste innenlandske økningene på de regionale lufthavnene med nesten + 4%. Dette er innenriks passasjerer frem til og med September i år.  Et meget sterkt tall som burde blitt lagt merke til, også innenfor Avinor-systemet. Kvernberget har også sterke tall for utland i år med hele +36,8%.  Dette skyldes flere charterdestinasjoner og en fast Aberdeenrute med BMI. 
ex 2

For 2011 opplever Årø pluss 10% mens Kvernberget har 6%. For 2012 er det 1% vekst på Årø og 4% på Kvernberget. Alle tall er innenriks passasjerer. Det flys 410645 passasjerer fra Årø i 2012, mens fra Kvernberget er det 288544 passasjerer. Alle innenriks. Det interessante er at begge flyplasser opplever vekst, men satsingen gjøres på Årø. Med Norwegian sin Alicanterute i 2013 samt Widerøes Københavnsrute høsten 2013 vil Årø oppleve en sterk utenlandsvekst. Og det er her trolig det største markedet ligger. Men det vet nok de som skal fremme vekst for Kvernberget?  Dere vet nok hvor passasjerene vil fly? På Kvernberget ville dem i vertfall ikke til København med Widerøe. Så hvor er satsingen dere? Kom Aberdeenruten etter anmodning fra reiseselskaper og fra næringen på Nordmøre? Eller fant BMI ut helt av seg selv at de ville fly til Kvernberget? Her har det trolig vært analyseresultater av markedet som har ligget til grunn for etablering av ruten, håper jeg. 

Charter: På Kvernberget har det sist sommer vært ruter med Appolo til Kreta og Kroatiaspesialisten til Kroatia. Tyrkiareiser hadde og også fly til Tyrkia. Men Detur kansellerte sine oppsatte fly i august. Alle charteroperatørene flyr kun i skoleferien. Naboens chartersesong er mye lengre med avganger fra tidlig i mai til langt ut i september. Sesongen på Årø er strekt ut og flys lengre. Et attraktivt tilbud for de som ønsker å fly til syden for halve prisen en hva turen koster i skoleferien. Kvernberget har ikke et slikt tilbud. Hvorfor? Ja, er det gjort en markedsundersøkelse som sier at dette ikke går?

Neste gang dere, da skal vi snakke om Braathens. Ja, han som la inn årene med å selge Braathens SAFE til SAS. Han er i gang igjen skjønner dere. Og har tanker om å starte opp i Norge. Samt en del spark mot de som skal fremme vekst på Kvernberget, sett med mine øyne.

ex 3

Les mer om dette her:

http://e24.no/naeringsliv/braathen-vil-fly-i-norge-igjen/21113819


Birger Blomvik