STJØRDAL: I dag ankom et fly med 100 amerikanske "HV-soldater" fra United States National Guard (USNG) i Minnesota. Tilbake til USA tar flyet med seg over hundre HV-ungdommer og HV-soldater fra hele landet.
 
I år gjennomføres den 43. årlige utvekslingen mellom det norske Heimevernet (HV) og USNG fra staten Minnesota. Cirka 100 norske HV-ungdommer og innsatsstyrkesoldater reiser til Camp Ripley i Minnesota i USA, mens altså et tilsvarende antall amerikanske soldater har kommet motsatt vei for å oppleve det norske heimevernet og trøndersk hverdagsliv.
 
Utvekslingen er kommet i stand først og fremst for å gi deltakerne fra våre to land flere militære kunnskaper, men også for at de skal få stifte nærmere bekjentskap med personell i de respektive "søsterorganisasjonene" på begge sidene av Atlanterhavet og bli kjent med lokal kultur. 
hvu 1
På vei til Minnesota i USA. ( Foto: Heimevernet)

Heimevernsungdommene er "ikke-stridende" og gjennomfører et kurs i felttjeneste, mens soldatene fra HVs lokale innsatsstyrker gis en skarpere militær utdanning.
 
- Nå skal amerikanerne få lov til å komme i orden og gjøre seg klar til to uker med trening og kulturelle opplevelser i Trøndelag. - Dette har vi gledet oss til og planlagt veldig lenge. Nå er vi i gang, smiler en strålende fornøyd sjef for Heimevernet i Midt-Norge, oberst Ebbe Deraas. 
hvu 2


Major Georgette Danczyk Romo (Rømo) nettopp ferdig med en lang flytur fra USA og henter sin norske uniform på depotet. Hun forteller at de virkelig ser frem til to uker med kulturell utveksling og militær kursing i Norge. Georgette har selv slektninger i Stjørdal som hun skal besøke.(Foto: Heimevernet)

 
- De som nå sendes over til Minnesota kommer til å oppleve det beste US National Guard har å by på, sier oberstløytnant Per Olav Vaagland fra Møre- og fjordane HV-distrikt (HV-11), som leder delegasjonen som drar over til USA.  - Jeg vet også at våre soldater kommer til å få mange nyttige erfaringer og kunnskaper å ta med seg tilbake til eget distrikt hjemme i Norge. Amerikanerne har satt sammen et faglig sterkt kurs for våre lokale HV-soldater.
 
-  I tillegg skal vi representere Norge og Heimevernet for det amerikanske forsvaret, og det norske miljøet i Minnesota, sier oblt Vaagland.
hvu 3
Fra utvekslingen som foregikk på vinteren i fjor. ( Foto: Heimevernet)


Fakta om HV

  • Heimevernet fungerer som en hurtig mobiliseringsstyrke for Forsvaret, og er med sin lokale tilknytning et viktig bindeledd til det sivile samfunn og en rekke beredskapsaktører. 
  • Heimevernet innehar det lokale, territorielle ansvaret på vegne av sjef for Forsvarets operative hovedkvarter.
  • Hovedoppgavene er vakthold og sikring av viktige militære og sivile objekter, nasjonal krisehåndtering, bistand til politiet og øvrig støtte til det sivile samfunn.
  • HV består av 45 000 kvinner og menn over hele landet.
    hvu 4