Et tverrsnitt av befolkningen gjennomfører 30. september klokken 20:00 en protest mot regjeringens forslag til langtidsplan for Forsvaret (LTP). "Vardebrenning 2016/ Aldri mer 9. april" har som formål å bevisstgjøre og advare norske velgere om risikoen ved og konsekvensene av langtidsplanen og de politiske veivalg vi nå er vitne til.
Planen legger opp til en ensidig satsing på et forsvar som utelukkende baseres på høyteknologiske løsninger, støtte fra NATO alliansen utenfra og en langsiktig forutsigbarhet i den sikkerhetspolitiske situasjon. Dette skjer samtidig som det er store sikkerhetspolitiske endringer i Europa, den russiske bjørnen har begynt å våkne, og vi ser en økning i den militære aktivitet i våre nærområder.  

klubba varde

For å markere og sette fokus på de siste regjeringers manglende vilje til å satse på det Norske forsvar, og nedbyggingen av HV, vil det tennes varder over hele Norge kl 2000, fredag 30.09.16. For Kristiansund sin del, vil det tennes en liten varde på Klubbnesset i Kristiansund og alle er velkomne. Og etter værmeldingen, så husk regnklær og lue .( Arkivbilde BN)

Vedtas LTP i sin nåværende form betyr dette i klartekst at store deler av Sør-Norge og det meste av kyst-Norge blir uten militær tilstedeværelse. Forslaget rammer tryggheten for befolkningen i en stadig mer ustabil og uforutsigbar verden. Dette er det aksjonen retter søkelyset mot. 

Vardebrenning 2016 oppstod som et privat initiativ, som har spredd seg over store deler av landet. Så langt er det planlagt 65 varder i 55 kommuner, og antallet er økende. Blant vardevaktene finner vi veteraner, husmødre, lokalpolitikere, direktører, pensjonister, uføre, akademikere, studenter, bønder og sjøfolk - kort sagt et tverrsnitt av befolkningen.

Sammen skal vi lyse opp kveldshimmelen over hele Norge 30. september 2016 - fra nord til sør - for å markere en høyst rimelig og fornuftig anmodning til vår befolkning og våre folkevalgte: 

-        Vi sier NEI til langtidsplanen i sin nåværende form. 

-        Vi stiller spørsmålstegn ved de strategiske valg og evnen til strategisk langtidsplanlegging på politisk nivå.  

-        Vi krever minimum 2% av BNP til bruk på forsvar og trygghet for befolkningen. 

-        Vi krever at forsvarsmakten prioriteres foran øvrige samfunnssektorer og at konsept, ressurser og kampkraft er i samsvar med nåværende og sannsynlig fremtidig trusselbilde.  

-        Vi er også kritisk til skjerming av store topptunge støttestrukturer i Forsvaret som verken produserer kampkraft eller logistikk, særlig i lys av forsvarets krav om kostnadseffektivisering.   

-        Vi er kritiske til ideen om at kostbar teknologi erstatter mennesker og lokal forankring, og at budsjettrammene bestemmer vår kampkraft uten at man lar trusselbildet være en styrende faktor.  

-        Vi vil ha en mer slagkraftig hær nå, uten forsinkende utredninger. 

-          Vi vil sikre et landsdekkende, fullfinansiert HV nå, som gir trygghet og beskyttelse der vi bor - fordi HV er en rimelig forsikring. 

-        Vi forventer at Stortinget sørger for friske midler til landmakten i statsbudsjettet for 2017, og at våre landstyrker ikke svekkes mens man avventer en landmaktutredning.

Vi tenner varder for å minne om det krigshelten Joachim Rønneberg sier: 

- Frihet kommer ikke gratis. 

 Bli med - slik at du kan fortelle dine barnebarn: «Jeg tente varde for frihet, fred og demokrati».