Røeggen fiskevær er et at de gamleste vær mellom Bud og Trøndelagskysten. Her ytterst nord på Averøy ligger dette været som er nevnt nede på så tidlig som 1500-1600 tallet da hollenderne vår her og kjøpte tømmer. I kart fra denne tiden og fra 1700 tallet er Røeggen kjent.
egge 1
Røeggen vest for Sveggesundet er et idyllisk sted omtrent i havet. Det bor mange familier her i dag fremdeles, men en gang i tiden var det fiske og utror som sto for inntektene. (Foto: B. O. Angvik)
egge 3

Her et bilde fra 1880 tallet i Røeggen da klippfisktørking stod for arbeidsinntekten. Brygga ytterst er ikke bygd ennå. ( Foto: Geir Sæther)
egge 5
Bergene på samme sted i dag. Brygga i bakgrunnen kom opp rundt 1925. ( Foto: B. O. Angvik)
egge 4

Typisk utrorsbåt fra 1910. Her båtlag fra Heggeset/Rokset/Meek fra Averøy  ved Røeggholmen. (Foto: Gamle Kvernes Bygdemuseum)
egge 6

Det er langt ut mot havet dette fiskeværet i Averøy. ( Foto: B. O. Angvik)

egge saud

På noen større holmer vestafor været  har det vært sau for noen år siden. ( Foto: B. O. Angvik)
egge 9
I den grunne vågen ble det søkt litt ved dykking i 1990. Gjenstander ned til 1700 tallet ble funnet som folk har hivd på sjøen. F.v. Bjørn o. Angvik, Jan Erik Rolland og Jan E. Owesen.( Foto: Ujent)
egge 8

Her en håndblåst flaske funnet og som var omtrent hel. Veldig sjelden. Denne er fra 1760 og gjenspeiler virksomhet her ute. ( Foto: B. O. Angvik)
egge 11

Her et kart fra 1700 der Røeggen er kommet med sammen med de andre større øyene sørover. ( Foto: Kartverket Historie kart)
egge 10

";Gammelhurran"; som sto på Røeggen før bygningen ble flyttet til Gamle Kvernes bygdemuseum. Da den ble flyttet til museet ble det anslått at bygningen var ca. 150 år. Huset ble bygd i 1800.

Flere av Kristiansundskjøpmennene var eiere av fiskeværene her ute og William Gordon jr. ble eier på 1700-tallet og i 1772 ble William Leslie den neste som eide stedet. Firmaet Isaac og Thomas Moses eide en periode fiskeværet. Likeså var Nicolay H. Knudtzon eier. I begynnelsen av 1900-tallet ga Stortinget lån på vilkår og 6 bygselsmenn kjøpte Sveggen og Røeggen av Arne Arnesens dødsbo. De kjøpte seg fri fra væreierne.

egge 7

På Røeggen finner vi minnesmerket " Stille rom" som Kong Harald avduket 16.september 2002. Dette er til minne om hurtigrutetragedien "Irma" og skipet "Henry" som ble senket her 13. februar 1944. 65 mennesker omkom ved disse forlisene 1 N.mil utfor pynten til høyre.( Foto: Ukjent)
egge 2

Typisk utsikt vestover fra Røeggen når skip går  sør eller nordover. ( Foto: B. O. Angvik)

egge 122

 

Sommer i Røeggen. Veldig salt og værhardt her når det kommer storm. Brygga her eies nå av Olav Grotli i Kristiansund.