Dette ble et styr i jula i en bolig på Smøla. 2. juledag slo lynet ned i strømnettet i huset og kortslukket alt. Som Eva Peggy Stensønes skriver: Slik så det ut i sikringsskapet mitt, da jeg våknet 2.juledag, etter lynedslag. Dyktige elektrikere, snekker og folk fra Polygon har gjort en super innsats, og jeg har igjen fått lys og varme. På nyåret får jeg også kjøleskap, mikro og nyrensa klær som forhåpentligvis kke lukter brent elektronikk. Ikke akkurat duft av kongerøkelse som dominerer i julehuset, men det bedrer seg dag for dag.
torden bruk 1
Slik så innmaten i skapet ut etter innsatsen av tordenvær på Smøla. ( Foto: Privat)
torden

Når det lyner bør en holde seg unna høye objekter. Selv om lynet slår ned ved siden av deg, kan du bli indirekte truffet fordi lynstrømmen ledes langs bakken. Et direkte eller indirekte treff kan forårsake ubalanse i nervesystemet og kan gi brannskader. Et direkte treff av lynet fører ofte til tap av livet.
Det beste å gjøre hvis det lyner er å gå inn i hus, legge seg ned i grøfter og søke ned i områder som ligger lavt. Er man på en åpen slette, bør man også legge seg ned. Oppreist bør en holde beina samlet da det er store spenningsforskjeller fra sted til sted. Det er svært trygt å sitte inne i en bil med metallkorosseri. Grunnen til dette er at karosseriet leder strømmen, og passasjerene vil ikke være i fare; bilen utgjør et faradays bur. Om man er i en skog, skal man oppsøke mulig åpent lende og aldri oppholde seg under et tre. Bildet er fra Atlanterhavsveien og lyn over Fræna/ Hustad. ( Arkiv BN)