Sandskutene fra Surna: ”sand til byens vel” – og litt brennevinsmugling samt  ammunisjonstransport i regi av motstandsfolkene rundt Max Manus

Skutene som fraktet sand fra Surna til Kristiansund etter krigen gjorde en kjempeinnsats i forbindelse med gjenreisingen av byen.

I kveldens program vil brødrene Gunnvald og Bernt Bøe presentere denne delen av vår lokale historie gjennom foto og verbalkåseri. De har begge vokst opp i dette miljøet – der familien hadde frakteskuta «Boy».
nss 1

Sandfrakter " Birgitte" fra Surna losser sand i Kristiansund på 1950 tallet.

Storparten av sanden ble hentet ved utløpet av elva Surna. Fra primitive lastemetoder med spade og trillebår tidlig på 1900-tallet utviklet det seg via handvinsj og trålposer (kaffesekker!) til rasjonell drift med grabb og større effektivitet i etterkrigstida.

De to kåsørene kommer helt sikkert inn på BOY, familieeid. Boy var nok den skuta som har fraktet den største delen av sanden som ble brukt til gjenreisningen av Kristiansund etter krigen.
nss 2
Stort sett gikk transportene bra, men noen uhell var det også. Endog forsvant en fraktebåt fra Nordmørsfjordene på ukjent sted med hele mannskapet lastet med oljegrus eller sand på 1970 tallet, og er aldri funnet. (Avisfaksimile 1977)

Det sies at Boy under 2. verdenskrig var nyttet av motstandsfolkene rundt Max Manus til ammunisjonstransport.

Smuglerskuta HELMI blir nok også omtalt.
Helmi hørte opprinnelig hjemme i Estland og var en av de mange båtene som ble tatt av tollvesenet i mellomkrigstida under den utstrakte spritsmuglingen som fant sted. Etter beslag av skip og last tok Tollvesenet seg av spriten mens skuta ble kjøpt av et partsrederi som ble etablert på Surnadalsøra. Den solide Helmi skulle få gå i sandfrakten i over 30 år.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården på Vågekaia.

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.