Nordkapp-klassen består av de tre fartøy; KV «Nordkapp», KV «Senja» og KV «Andenes». De har alle blitt​ brukt for å håndtere  fiskerikonflikter, tokt til Antarktis og den første krigen i Gulfen. Nødvendige  oppdateringar i samsvar med klassekrav er foretatt under veis, og det har gjort at de vil være operative til rundt 2020. 

kjaihj

KV " Senja" gikk forbi Kristiansund i går. ( Foto: Kurt Helge Røsand)
kjaia 2

Sydgående hurtigrute bruker ofte Markussundet som avgangslei og dagens var M/S Vesterålen, 108,5 x 16,5 x 5 m., bygget i 1983, den har som alle hurtigrutene hjemmehavn Tromsø. Dette er et skip i den såkalte mellomklassen hurtigruter hvor det ble bygget tre stykker pluss påbygging, det er bare Vesterålen som er i drift som hurtigrute, de andre to M/S  Midnatsol som nå heter M/S National Geogarphic Explorer (har besøkt Smøla/Dyrnes to ganger) og M/S Narvik som heter M/S Gann. (tekst/foto Håkon Bloch)
kjaia 1
Denne ligger ved Storkaia (Steinbithjørnet,M/S Far Sapphire, 92,7 x 22 x 7.3 m., bygget i 2007. AIS = Ancor Handling Wessel (Tug), Ålesund er hjemmehavn. Som en ser av dekksutrustningen har den styringstapper for ankekjetting og lignende. (tekst/foto Håkon Bloch)