Torsdag kveld hos ”Skipsfartshistorisk”Jageren Sleipner i aprildagene 1940

Foredrag i ”Skipsfartshistorisk” vil presenteres av lektor Per Arnt Harnes. Lektor Harnes var en av forfatterne av boka ”Jageren Sleipner i Romsdalsfjord sjøforsvarsavsnitt april 1940” som kom ut i 1999. På vårparten 1940 patruljerte Sleipner som nøytralitetsvakt på kysten av Møre og Romsdal og Trøndelag. Kristiansund var ofte utgangspunkt og base for jageren Sleipner på denne tida.

 sleipn

" Sleipner" kamuflert i Sognefjorden i 1940. Senere ble det skikkelig innsats i Romsdalsfjordene. ( Foto: Forsvarets museer)

8. april befant Sleipner seg utenfor Hustadvika der britene tilsynelatende hadde lagt ut et minefelt.

Både 9. og 10. april oppholdt Sleipner seg i Kristiansundsområdet, men 11. april forlot jageren byen med kurs for Romsdalsfjorden. Innseilingen til Molde og Åndalsnes skulle prioriteres som bevoktningsområde for en tilfeldig sammensatt marineavdeling som ble opprettet under navnet Romsdalsfjord sjøforsvarsavsnitt. I dagen og ukene som fulgte utmerket jageren Sleipner seg i kamper mot tyske fly i Romsdalsfjordområdet. Hvor mange fly greide mannskapet om bord i Sleipner å skyte ned i disse ukene? Kanskje kan lektor Harnes gi et svar på dette spørsmålet?

 sleip 2

1939: Norge fikk 4 nye destroyere  : Gyller, Æger, Odin( fraværende)  og Sleipner ( t.h), ( Foto: Forsvarets museer)

Omtalen av bragdene som jageren Sleipner hadde utført, vokste på folkemunne utover i krigsårene da skipet tjenestegjorde i patrulje- og eskortetjeneste langs kysten av England og Skotland. Skipet og mannskapet fikk heltestatus, og Sleipner ble også avbildet på norske frimerker til bruk i handelsflåten i 1943.

Når skipsfartshistorikerne i Loennechengården setter fokus på 2. verdenskrig blir det som regel godt med publikum, det blir det nok også denne gang.

Som vanlig er det fri entré og adgang for alle under møtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre sine lokaler i Loennechengården på Vågekaia.

Dørene åpner som vanlig klokken 18,30 mens møtet starter klokken 19.