I Smøla har mange kjente og ukjente skip havnet. ”Stella” var et seilskip i stål som var bygget i 1902 for et italiensk rederi. I 1912 ble skipet solgt til Hamburg. I august 1915, mens skipet var i Atlanterhavet, ble det oppbrakt av en britisk krysser og erklært for god prise. I mars 1915 ble skipet solgt til A/S Excelsior i Kristiansand. 24.september 1920 avseilte ”Stella” fra den amerikanske vestkysten lastet med 2.995 tonn kull for Gøteborg. Når ”Stella” hadde passert Newfoundlandsbankene ble det besluttet at man skulle gå nordom Skottland i stedet for gjennom den Engelske kanal. 29. oktober hadde man fått norskekysten i sikte og kom etterhvert ut for nokså tøft vær.
stell

Fotograf Engvig var ute og fotograferte " Stella". I dag er det rester av stål på stedet ute i Vestsmøla. Dykking har vært foretatt der på 70-80 tallet. Kull ligger der også. 

Avsjøforklaringen etter forliset kan man lese: ”Vinden vedvarende orkanagtig med et voldsomt opprørt hav”.Det var 22 mannskaper ombord.   Fra Grip kom losbåt utover og satte los om bord da skipet var kommet ved Nordmøre. De krysset ute i Griphølen for å komme ut av situasjonen. Det gikk ikke. Skipet forliste ute i Vestsmøla.
stella

«Stella», som var en tysk prise med navnet «Olona», var bygd i 1902 bygd i  Skottland og hadde jernskrog. Hun var på hele 1943 bruttotonn, og var rundt 80 m lang. Skipet var på tur  til Gøteborg med kull.Bergingsbåten «Parat», som var stasjonert i Kristiansund, hadde gått til havaristen. Mandag den 8. november  1920 opplyste avisen at mannskapet var reddet. Skipet var fortapt.( Foto: Skipshistorisk Liga & Co  Nordmøre)
stell 4
Ankeret står i Kaibakken til pynt. Resten ligger på bunnen utafor Vestsmøla der alt tilhører staten ifølge paragraf 14 i Kulturminneloven. ( Foto: Signmund Kaplanski)
stelll ss
Skipsklokka ble tatt opp fra vraket muligens av dykkere på 1920 tallet. Den hang i Kristiansund Seilforenings hus " Oldenborg" i Møstavågen til rett før krigen. Senere forsvant den derfra til ukjent sted. Vi kjenner mulig til hvor den havnet. Et bilde av den arbeider vi med å skaffe. ( Illustr.bilde fra vrak i Fisnskebukta)