For noen dager siden gjennomførte Ålesunds museum ved Jan Olav Flatmark en bunkervandring oppe på byfjellet Aksla. Der oppe er det litt av hvert fra krigens dager som ble informert om. Regimentbunkeren for artillerigruppe Sunnmøre lå her, samt at det var radiosatasjon i det som i dag er Fjellstua restaurant. 
aks 1
Det var godt oppmøte på byfjellet av folk som ville høre og lære litt om denne tiden. Her ved regimentbunkeren som ligger ved veien. ( Foto: B. O. Angvik)
aks 2
Folk som tok turen opp hit og utsikten herfra . ( Foto: B. O. Angvik)
aks 3b
Kø inn til bunkeren som var spylt og rengjort til omvisningsdagen. Også flere bunkere ble det omvisning i , men ikke så store som dette her. Det finnes kanskje 4-5 av denne styrkeklassen ( 2 m tykk vegger og tak) i Ålesund. I Kristiansund/ Frei fantes rundt 22 slike kl. B bunkere.( Foto: B. O. Angvik)
aks 3
Bunkeren var lyssatt, og mange spurte om forskjellige ting . Det var blandt annet køyeplass til 21 mann her, periskop gjennom taket og gassikring. Bunkertypen skulle tåle treff av en 500 kg flybombe på taket og flere direkte treff av 21 cm artillerigranater. ( Foto: B. O.Angvik)
jol
Jan Olav Flatmark ( midten) har stor greie på okkupasjonshistorien og alt det medførte for Sunnmøre. Han har  skrevet flere bøker om tiden derav Ålesund i hverdag og krig , Sunnmøre i Festung Norwegen og holder på med en bok om det tyske sikkerhespolitiet i fylket under krigen. _ Der var også folk som ble tatt og henrettet fra Kristiansund,- sier han til BN. Dette er jo helt ukjent fra krigsytiden her i byen. Ellers har Ålesunds Museum fått store gaver fra næringslivet for å ta vare på spesielle bunkere. Sist den 6. mai da det ble overrakt  Kr. 200.000  til et prosjekt blant annet til  batteriområdet Tueneset ved Atlanterhavsparken. Der skal ildledersentralen pusses opp. (Foto: B. O. Angvik)