I Grandfjæra i Molde ved ventefilene til ferga finnes det faktisk noe så unikt som en tysk kanon i stillingen sin. Vi var inne der for noen år siden uten fotoapparat.Kanonen er en 5 cm panservernkanon som stod i lette stridsvogner en tid før panseret ble for sterkt under krigen. Da ble kanonene tatt ut, og sendt til Norge og andre steder for dekning av sund og fjærer. Vi fikk mange av dem til Kristiansund også.
mold 1
Her er stillingen som er overdekt med trebygg som noen aldri får se visst. 5cm KwK ( Kraftwagen Kanone) Det er flere bunkere her. ( Foto; B. O. Angvik)
mold 2
Slike strandforsvarskanoner finnes det mye av her og der. For eksempel her ved den berømmelige Farstadsanden som hadde to slike for å dekke området ved sjøen. ( BN foto)
*mold 3
Tyskerne hadde rundt 8 slike kanoner i sentrumsnære områder inklusive Dalabukta, Steinberget ( 2) Innlandet, Grunden  og sentrum Kirkelandet mot havna  ( 3). Her en 5 cm KwK  på en haug rett bak dagens Rutebilstasjon kamuflert med et bygg. ( Foto fra Jan Olav Flatmark)
mol 4
Den ene stillingen for  5 cm panservernkanon på Innlandet på sørsiden av Skjærtangen. ( Arkiv BN)
mold 44
I 1945 og utover ble alle slike kanoner tatt vekk ; først etter ordre fra de allierte og videre av grunn av gjenreisningen. Her en slik 5cm KwK stilling i Storgata som ble sprengt vekk sammen med bunkeren for mannskapet som var "Unterstand mit Heinrich Rahmen" betegnet i tysk dokumentasjon.  ( BN/Nordmøre Museum)mold 45
Her er dekningsbunkeren for mannskapet for 5 cm ved Rutebilstasjonen som ble sprengt vekk i 1947. Den ramlet hel ned på gata og måtte bearbeides med dynamitt der. Men alt dette er ikke byens historie i det hele tatt dessverre. ( Foto: BN arkiv)