Oktober 1909 gjorde Anders  Nummedal sine første funn ved Voldvatnet på Nordlandet i Kristiansund. Nummedal, som var lærer ved den videregående skolen i Kristiansund var ute på tur og så etter skjell da han oppdaget de to første flintbitene som han mente måtte være bearbeidet av mennesker. Denne oppdagelsen viste seg å være revolusjonerende innen norsk arkeologi da en ikke hadde blitt gjort funn av en sånn alder før her til lands.

Etter hvert fant Nummedal adskillig flere boplasser og noen av de mest kjente ble funnet på Kirkelandet i områdene ved Allanengen, Christies Minde og Øvrevågens Reperbane. Senere fant han også en flere ved Bremsneshatten på Averøy. Det ble gjort rike funn blandt annet på Kirkelandet , men i dag ser vi få spor som tyder på dette.
fos 7
Her ved Stallbakken stod havnivået da folk levde i steinalderen flere tusen år før Kristus. Det ble også gjort funn her og flere andre lokaliteter i dette området. Det lå i lé for sørvesten som vi antar måtte ha forekommet da også. Fotoet er fra 1915. Ved den lille svarte pilen ble det gjort funn. ( Nordmøre Museum)
fos 5
Gammelt kart fra det aktuelle området rett øst nedenfor Allanengen skole. Lokalitetene her er nedbygd. Undersøkelsene av boplassene ser ikke til å ha vært nitidig undersøkt slik man gjorde ved utbyggingen av flyplassen i 2007. (Kart fra Kjell Dønheim) 
fos reip

Øvrevågens reperbane var blant en av mange reperbaner i Kristiansund og for dem som vil vite mer om reperbaner anbefaler jeg boken ”Reperbaner og repslageri i Kristiansund” av Egil Husby utgitt av Nordmøre Museum Kristiansund i 1981. Øvrevågens reperbane lå der vi i dag har hva som en gang i tiden gikk under navnet ”Den Røde Ale”, men gatenavnet er Reipslagergata. Her i dalsøkket, godt i ly for nordavinden fant Anders Nummedal to av de mange boplassene i byen vår fra Fosnakulturen. Fotografiet jeg legger ved er tatt fra vest mot øst og viser boplassene. I bakgrunnen ser vi Stortua, (som Kartverket etter min mening feilaktig har gitt navnet Stortuva), og til høyre for denne er Kvernberget. I det fjerne skimter vi Tusnastabbene). Fotografiet er fra verket Kristiansunds historie bind I.( Fra Kjell Dønheim)


fos 3
Her var det boplasser og ikke langt til sjøen i steinalderen. Ogs i Heggembakken opp til KFK banen er det registrert funnplass. ( Nordmøre Museum bilde)
fos 1
Anders Numedal ved lokalitet oppe ved Flors gate i 1910. Også her er disse nedbygd. Til høyre en flintøks fra Fosnakulturen gitt fra Kristiansund kommune som gave til Kronprins Harald i 1970 i forbindelse med åpningen av Kvernberget flyplass. (Bilderr: Nordmøre Museum)
fos niv
Her kjent sted på Nordmøre under steinalderen. Havnivået var betydelig høyere den gangen. Det var i disse fjærene folk kom og drev jakt og fiske for tusener av år siden. Les om Fosnakulturen