M/S "Nordstjernen" er på besøk i Kristiansund N.  Den kommer direkte fra Longyearbyen på Svalbard , og skal ligge i byen i helgen før den drar videre til Gdansk i Polen. Den bruker å ligge der i vinteropplag og vedlikehold. Sist den var her ved kaiene kom den fra Gdansk og den var nyoppusset så den skinte som en sol. M/S "Nordstjernen" avsluttet sin siste ordinære tur 22. mars 2012 og har med sine 56 år i rute, seilt lengst i Hurtigrutens stolte historie. Nå er skipet fredet av Riksantikvaren.

56 a

Pen skute fra 1956 som har seilt forbi Eaholmen i Dalabukta mang en gang i mangt et vær. ( Foto:Håkon Bloch)

M/S Nordstjernen, 88,8 x 12,6 x 4,8 m., bygget i 1956 ved Blohm & Voss i Tyskland, hjemmehavn er Bergen. Den har seilet i flere rederier: 1956-1979: BDS, 1979-2006: TFDS, 2006-2012: Hurtigruten ASA, 2012- -: Nordhordland Dampbåtlag. Oppgradert ved Mjellem & Karlsen Verft i 1983, ny hovemotor, flere lugarer med eget toalett med dusj. “Den gamle damen er i godt hold” og den er i sommerhalvåret engasjert av Hurtigruten til turer som reklamerer med "Spektakulære norskekysten", polare naturopplevelser, nordlyssafari og Danse med midnattsolen.

56 b

Hun er oppkalt etter verdens mest kjente stjerne “Stella Polaris” (Nordstjernen). Kristiansund N er det blandt annet årlig kontrol av radioutstyr og annen elektronikk (Oddstøl), Sannsynlig fylles drivstoff her for turen til Polen da det er billigere og andre avgiftssatser når en skal til internasjonalt farvann. Her under Sørsundbrua der den også har seilt i 7 år før det kom noe bru her. ( Tekst/ foto :Håkon Bloch)
56 c
Kaptein på skuta er Reidar Berge fra Bergsøya i Gjemnes.