Ingen bygd på Nordmøre har vært hjemsøkt av verre brannkatastrofe enn Surnadalsøra ved utløpet av elva Surna. I mars 1938 oppstod en violdsom brann under storm og uvær, noe som førte til at større deler av strandstedet ved Surnadalsfjorden ble avsvidd. Ingen omkom, men storparten av befolkningen mistet alt de eide. 500 innbyggere bodde her ved brannen. Stedet ved fjorden hadde sin glanstid fra 1860 tallet da det var virksomheter av forskjellig slag, deriblandt tilvirkning av eksportkasser i tre for klippfisk. Også fra Surnadal og Rindal kom det varer som skulle skipes ut fra kai herfra. Etter at bilen tok over for sjøtransport i 1912, mistet Surnadalsøra mye av transitten over det store strandstedet. Surna billag hadde dog endestasjon og garasje her, samt at en emballasjefabrikk holdt det gående i 1960 årene. Det ble til slutt for trangt her ved fjorden, så kommunesenteret ble flyttet til Skei. Surnadalsøras glanstid varte derfor til rundt 1970 årene.
700 418 a bn
Et postkort fra idylliske Surnadalsøra ved fjorden i 1937 som Goorg Sverdrup har utgitt ett år før brannkatastrofen.

700 429 b
Brannkatastrofen i mars 1938 øderla det fine stedet ved utløpet ved elva Surna. Etter sigende skal bedehuset øverst til høyre her har unngått flammehavet. Ilden startet i en brygge ned på kaia vest på på stedet, og spredte seg raskt i storm . Mange arbeidsplasser gikk tapt. Oppbyggingen av Surnadalsøra startet så å si med en gang. det var altså to år før krigen kom i 1940. (Postkort )
700 422 c

Husene la tett langs en smal gate ved fjorden, så det var lett for brannen å spre seg i den sterke vinden. Surna kai lå omlag 1 km ut i fjorden her, og var transittstedet for varer gjerne med MFR ruter til og fra  byen med folk og produkter.( Postkort)
700451 d
Postkort utgitt rundt 1950 av det gjenreiste Surnadalsøra. Stedet er verd et besøk der husene klamrer seg fast nedenfor den bratte lia ovenfor. Det første huset her ble bygde på 1700 tallet, etter at det bare har vært noen husmannsplasser og kanskje naust her. Her har også surnadalingene vært flinke og fikk det revet i 1998 skriver hjemmeportalen: Roars Surnadalsside