Bildet her tipper vi er fra før 1940. Området er ved dagens Kristiansund Mek. i Vågen, og vi se bygget til daværende Goma Såpefabrikk og slippene til verkstedet. Nå er det litt vanskelig å tyde hva som står på bryggen til høyre, men kan det være Kristiansund Baatverksted ? Bildet er utlånt av Knut Kristiansen.

Såpefabrikken ble startet i 1932.  Navnet på båtbyggeriet er Kristiansund Baadbyggeri frem til 1932..  Det ble kjøpt av Mollanfamilien i 1932 og skiftet navn til Kristiansunds mekaniske verksted og Båtbyggeri.  Det kan se ut som bildet må være tatt ca 1932. Eiendommen het opprinnelig Hosetplassen. På plassen hvor funkisbyggen til fabrikken ble bygget sto opprinnelig ”Solemgården” som ble revet i 1932 i forbindelse med byggingen av såpefabrikken. Det ble flyttet av Paulsen, bestefar til Fritz Lindskog. Til høyre for fabrikken ligger Aga huset.

 På toppen ligger Børsethuset. Han var ansatt på Goma fabrikker. To damer Børseth solgte snop og brus fra huset. Børsethuset og det hvite huset r ble revet første gang Freiveien ble utvidet. Det hvite huset kaldtes Bergehuset etter smørmester Berge. Det ble pusset opp til tilnærmet sveitserstil. Bak huset ble det anlagt en flott hage. Det ble plantet furutrær og laget hage ovenfor fabrikken. ”Gomaskogen”. Flaggstangen til det hvite huset står ennå (2010) høyt over Freiveien. Dukkestua som sto i smørmester Berges hage ble overtatt av bøkker Morten Wolds barn.

 Huset rett frem ble forhøyet med en etasje ca 1937. Til høyre ser vi husene til fr. Dagny Jansen. I dag har Sverre Jansen bygget hus ovenfor disse.

Astrid Mollan

goma_saa.jpg