”Dramatisk påskeaften for mannskapet på Backerbåten ”Blåna” som kantret”

 

”Blåna” ble i august 1957 levert til K/S A/S Blåna (Backers Rederi A/S) i Kristiansund. Det 145,6 fot lange fartøyet på 500 tdw. ble levert av Thaules mek. Verksted A/S på Avaldsnes. Skipet var utrustet med en 6-sylindret 390 bHK DM levert av MaK Maschinenbau AG i Kiel.

”Blåna” var et moderne og effektivt lastefartøy av den mindre typen. Skipet var helsveiset og bygget til den høyeste klasse i Det Norske Veritas. Alle moderne navigasjonsinstrumenter fantes om bord.
backerblaa

Ved påsketider 1965 var ”Blåna” på reise mellom Trondheim og Hamburg lastet med kobberkonsentrat. Påskeaften kl. 23,45 sank ”Blåna” 25 kvartmil fra Lista fyr. Da satt allerede mannskapet på 8 – alle fra Kristiansund og de nærliggende distrikter - i den ene livbåten. Et kvarter tidligere hadde fartøyet sendt ut nødmelding. En plutselig slagside hadde nettopp oppstått og kapteinen om bord - Kåre Vågen fra Kvalvik i Frei - var ikke i tvil; fartøyet måtte oppgis og mannskapet måtte komme seg fra borde snarest mulig. Farsund Radio ga beskjed til fartøyer i nærheten å være på utkikk etter en livbåt fra ”Blåna”. Nødmeldingen ble oppfattet av ”Astera” fra Bergenske. ”Astera” var på vei fra Rotterdam til Stavanger. ”Vi fikk en skreddersydd posisjon og vi la om kursen og satte full fart”, uttalte kapteinen på ”Astera” til avisene når skipet klappet til kai i Stavanger påskemorgen.

Lettmatros Gunnar Kjøl fra Meisingset i Tingvoll sto på brua når fartøyet begynte å krenge. Som svar på spørsmål fra pressen om det var dramatiske sekunder, ristet Kjøl på hodet og fortalte at det ikke var spesielt dramatisk. Straks fartøyet la seg over, ble frivakten tørnet ut. Alle var således oppe når mannskapet ble klar over at fartøyet ikke kunne reddes. Han tilføyde imidlertid at mannskapet likevel ikke rakk å gå ned i lugarene for å hente private effekter. Når fartøyet ble forlatt, var slagsiden så sterk at man kunne bare få ut livbåten på le side. Det var imidlertid god plass om bord og etter drøyt to timer ble folkene i livbåten plukket opp av ”Astera”.

Det hadde vært dramatikk for ”Blåna” også tidligere. 23. januar 1958, i snøtykke og grov sjø, gikk skipet på grunn ved Jomfruland. Her sank det, men ble senere hevet og reparert i Porsgrunn.

(Tekst: Jørgen Strand, sekretær i Norsk Skipsfartshistorisk selskap Nordmøre.)