Utstilte gjenstander ombord i "Hitra" fra dykkere fra Brunsvika.
Deler fra  Shetlands-gjengens "Nordsjøen" tilbake til eierene.

Av: Einar Iversen

Da de to krigshistorisk interesserte Håkon Bloch og Bjørn O. Angvik var ombord i "Hitra" for å vise fra en spesiell hylse og gi bort noen signalpatroner, fikk de sannelig se en gjenstand som var tatt opp fra et vrak ved Tustna i 1989. Det var John Rune Grimsmo og Bjørn Angvik fra Brunsvika/ Myra som i 1989 tok opp deler fra vraket og fant ut at båten hadde  tilhørt familien Lønning på Bømlo. Ungdommer flyktet til Shetland fra Bømlo  i 1940 da dysen i motoren ikke var tatt ut. Dette opplyste Kjell Lønning  som har lånt ut dysen til "Hitra". Han sier at de aldri hadde trodd de skulle få tilbake deler av faren sin båt som forliste ved Tustna 1941, og takket dykkerne  på familiens vegne etter at de hadde pusset opp messing-gjenstander som lysbrytere, lys og annet og sendt det til faren som da var 87 år gammel. -Artig å se igjen det vi sendte i 1989,sier Angvik og legger til dessverre har mange vrakrøvere i Dykkerklubben i alle år  forsynt seg fra vraket, noe som både er ulovlig og straffbart. Et vrak har alltids en eier,- sier han. Enten er det forsikringsselskap, staten, eier eller andre.- At de ikke skjønner det i Dykkerklubben, forstår ikke jeg,- sier Angvik.

menn

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maskinist  Kapt.lt Johan Alden( h) og  skipsskjef Leif Gunnar Larsen  får se en original hylse av Bjørn Angvik fra 57 mm kanonen som i sin tid var ombord i "Hitra".
Hylsen stammer fra en brann på en D-Klasse MTB i Fosnavåg 1945, der alt i all hast ble hivd i havet. Slike ble bl a. skutt fra MTB under senkningen av "Irma" og "Henry" ved Hestskjæret i 1944.

grim 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det var John Rune Grimsmo (t.h) og  Bjørn Angvik som tok opp delene og sendte til rettmessige eier fra vraket av "Nordsjøen" i 1989.
vrak
 
Her dykker John Grimsmo ned til vrakrestene ved Tustna. Mange i Dykkerklubben har dessverre fjernet gjenstander her.
Et vrak har alltids en eier ser ikke å ha gått hjem der i gården.
messing
Denne dysen sammen med andre ting fikk familien igjen av dykkerne fra Brunsvika . Nå er den utstilt på "Hitra" Patronen på bildet er gitt av Håkon Bloch fra Myra. Det er et skjeldent kaliber ;40 mm som ikke akkurat vokser på trær.

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her