liteStor virksomhet

Vi fortsetter vandingen i butikker og virksomheter som var her i området før i tiden, og det var litt av hvert. Vi har beveget oss litt ut av området, men ikke lenger bort enn at vi finner hjem.
sverre_j
Sverre Jansen Kolonial lå her. Senere huset lokalene fotograf Hoseth, fruktbutikk og hudpleieutsalg. Mulig var det også dyreutstyrbutikk her på slutten av 1980 tallet.
barber_fosna
Bua til frisør Larsen på 1960 tallet. "Tor" brannverservice holdt hus her på rundt 1970.
nibutikken
I begynnelsen på (1965) var dette en godteributikk kalt "Nybutikken". Fra 1978 har Strand Markiseindustri holdt hus her, men er solgt de siste dagene til en entrepenør.
brodko
I Brodkorb-gården hadde Anna Eriksen kolonial etter krigen. Under krigen holdt slaktermester Tjelle til her med utsalg av kjøttvarer.
fisk_dirnes
Der sykkelmannen William Dyrnes har utsalg hadde Johan Engvik fiskematbutikk her i Langveien rett opp for Dalabrekka skole.

 

roest
Familen Røst derev kolonial her på St.hanshaugen i 1960 årene. Idag er det Pizzabakeri.
privat
I damehjemmet i langveien( det gjenmurte vindu) holdt Privatbanken i Kristiansund til før krigen. Det brandt her under bombingen i april 1940.
wasmut
På wasmuth-haugen ved det venstre krysset var det kolonial. Huset revet da Kranaveien ble utvidet etter krigen. Her var også en godteributikk (Jordahl) på toppen av bakken. Det smale gule huset var Aune likkistefabrikk så sent som i 1970 årene.

 

start

 

I kjelleren her var "Start" godteri. Alf Ofstad fra Myra drev denne i mange år. Senere holdt en liten platebutikk hus her ved navnet Odysee.
brus_og_annet
Til venstre her i Hagelinveien den legendariske Brusfabrikken(Kristiansund Mineralvannfabrikk) Dette var populære saker for ungene her på 1960 tallet. Huset bak, der glassmester Solbjør er, ble det laget bacalao. BK-Bacalao, eier Birger Kvalvik. Halvard Storvik fra Bergsøya drev forniklingsverksted her i sin tid også.
baker_91
Asbjørn Nergård drev bakeriutsalg her i Langveien 91 på 1950 tallet. Han flyttet til USA senere.
buret
Dagny Olsen hadde en bitteliten kiosk her på 1960 tallet. Det ble kalt "Buret", og de "tøffe" som begynte med tobakk fikk gjerne kjøpe enkeltsigaretter her. Dette var den nærmeste godteributikken til brunsvikingene tidlig på 1960 tallet.
langvei_kol
Langveien kolonial holdt til her på 1950 tallet.
bak_gaard
Mere kjent er Gaarde Bakeri, senere Sevaldsen. Nå Favoritt Pizza.
hager
Johannes Hagerupsen fra Dalabrekka drev utleie av fryserom til private her i Reipslagergaten. det var vel gjerne før hjemmefryser var allemannseie.
gaard_fris
Tidlig på 1960 årene hadde en Gaarde utleie av fryseplass til private husholdninger her i denne boligen. I kjelleren  var det verksted for kjøleutstyr.
sko_thoe_og_frukt
Nærmeste skomaker lå i Langveien og var skomaker Thoresen på 1960 tallet. Inn døra og til venster var det også en fruktbutikk sent på 1970 tallet drevet av Rolf Johansen.

 

manu
I hjørnehuset her hvor det nå er frisør, hadde Klara Heggem fra Brunsvika en liten manufakturbutikk tidlig på 1950 årene. Undertegnede ble forsynt med en fløyels-dress herfra i det herrens år 1953, og den var ikke stor. (boa)
kaffe
Kaffebrenneriet i Hagelinveien tar vi med. Det ble revet i 2004.

 

citrus_forest
Den spede begynnelse til handel ytterst mot vika var her i hagen til Hans og Ruth Gjøen. Roald og Gunhild Sporsheims første godteributikk lå i hagen her.
meieriet
Nordmøre Meieri satte opp dette lagerbygget i Brunsvika (i dag Storskarven )i 1959. Her var det lagret tomme melkeflasker og stålkurver til disse. Senere kom Systemheis her, og i dag er det i privat eie.

 

berserk
At Berserk Fabrikker var her i det røde huset med sim oljekledefabrikk under krigen er vel ukjent. I dag er det  Bjørn Aasprong Entrepenørforretning som eier bygningen. Tidligere var dette hus i klippfisknæringen her på Gjeldnes-bergan i Brunsvika.