ala_lUtrolig holdbarhet

Under dykking i Vågen ute ved Hjelkremkaia, ligger det litt av hvert . For det første er sjøen brukt til å kvitte seg med alt unødvendig, og ikke minst ble den tyske marines boliger her rensket og hivd på havet med alt mulig. Spennende nok, men det forundrer oss holdbarheten til krigsrelaterte ting.

 

ala_1937

 


Her et fat fra 1937. Det var tidligste årstall på slikt porselen funnet her noen gang.
ala__kogger_uv
Frank Karlsen har funnet noen spesielle kogger til 26,5 mm signalpatroner .
ala_13mm
Tyskernes 12,7 ligger også her, men den er betegnet 13 mm.
ala_krutt_i_vasnn_boa
En granathylse med kruttstenger ble tatt med opp.
ala_sko_folk
En støvel stakk ut fra grusen og tingene. Det så jammen ut det var bein eller noe greier her. Dette skal sjekkes snarlig. En vet jo ikke hva som har foregått her i 5 år.
ala_stern_frank
Denne signalpatronkoggeret var omtrent tørt  innvendig, og lappen lå oppe i lokket. Ldc indikerer koden for Deutsche Pyrotechnische Fabriken, GmBh i Cleebronn. Frank Karlsen synes det var utrolig at gummipakningen hadde holdt vannet ute i over 60 år.
ala_pos_paaland
Frank Karlsen (t.v)  og Bjørn O. Angvik fant mye rart i dag.

 

ala_krutt
Og tysk krutt som har ligget i sjøen i 60 år tar fyr straks en setter en fyrstikk bort i det.

 

robert_pass
Mannskaper fra 56. Minensucherflotille som holdt til på Hjelkremkaia tar en matbit ute på havet på oppdrag. Oppgaven var å uskadeliggjøre miner. Båtene var av tre for at de skulle være lite påvirkelige for magnetminer. Bildet er tatt av Robert Seifer fra Tyskland som tjenestegjorde ombord, og undertegnede fikk endel bilder da han var på besøk i Brunsvika for noen år siden. (boa)

 

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her