fjo_l.jpg

Det var tilløp til litt vind i dag; litt regn kom det også ute på havet. Men det gjør ingen ting, fiskerne fra utlandet koser seg mens andre skip haster forbi i alle retninger.

fjo_1.jpg
Disser tyskerne hadde nettopp kommet utpå og fått makrell, de var fra byen Schwed an den Oder, 25 kilometer fra Stettin i Polen. De bodde hos Otterlei på Ekkilsøya.

fjo_2.jpg
Florøbåten "Vestøy" drar forbi utafor land i dag. Mulig er det makrellen den er ute etter; det betales over 13 kroner kiloet til fisker i disse dager.

fjo_3.jpg
En annen snurper går sørover mot Hustadvika og passerer snart en nordgående farkost. Fint på Vika i dag.

fjo_4_rc_w.jpg
"Richard With" passerer Røegghammeren og kommer snart til stedet der hurtigruta "Irma" ble torpedert av norske torpedobåter i februar 1944. Over 60 omkom ved den affæren. Her ligger også to tyske minesveipere senket i 1945 der 66 omkom. Lastebåten "Henry" ligger også på bunnen av leia her.

fjo_6.jpg
Utsikt fra Orøya mot Sveggen og Røeggen. Der var her ut torpedobåtene skled i ly av mørket på slutten av krigen. De hadde da ligget kamuflert i en vik på Ekkilsøya hele dagene.

fjo_5.jpg
Lykta på Orøya er av nyere dato. Mulig fra tidlig 1970-årene, men det er det vel noen som vet?

fjo_4_b.jpg
Lykta er utstyrt med solcellepaneler. Det er en stor batteripakke inne i lyktehuset.

fjo_7.jpg
Da vi passerte Øksenvågen så vi at det arbeides for fullt til langt på kveld med dette avløpsrøret for pumpevann fra tunnelen. Det kjøres ennå masse ut på svabergene her. Vi skjønner ikke riktig hva de skal med det når alt skal fjernes senere.

fjo_8.jpg
Disse to var fra Tsjekkia og lå og fisket ved Stavnesset. I går fikk de storseier på over 7 kilo fortalte de. De bor på Møst Sjøstuer på Frei, og har vært her og fisket mange ganger. Det var forøvrig en flott båt sjøstuene på Møst har stilt til disposisjon.