peng.jpgPressemelding

Pressemelding Oslo, 23.februar 2009

peng_1.jpg

 

Havner denne gullbarren i Møre og Romsdal?
Historisk kåring av tidenes norske mynt


Hele Norges befolkning inviteres nå til å være med å stemme fram tidenes norske mynt. Fra over 1000 år med norsk mynthistorie kan befolkningen i Møre og Romsdal stemme frem sin favoritt blant 9 utvalgte kandidater. En heldig stemmegiver vinner et kilo rent gull med eget navn inngravert.

Myntentusiastene Torkjell Berulfsen og Svein H. Gullbekk er i juryen som, etter et dypdykk i 1000 år med norsk mynthistorie, har nominert ni kandidater til tidenes norske mynt. På linje med nasjonalfuglen, nasjonalfjellet og andre nasjonale kåringer ønsker NRK-veteranen og numismatikeren (mynteksperten) å stemme frem den viktigste mynten i Norsk historie – selveste nasjonalmynten. 

”Valget av tidenes norske mynt er langt viktigere enn kåringen av fossekallen, Stetind og fårikal. Vår 1000-årige mynttradisjon er vår eneste håndfaste sammenhengende gjenstandsserie av norsk historie og kultur. Det er knyttet stolthet til våre mynter, og ikke minst håp. De representerte vårt første historiske portrettgalleri, og har gjennom århundrer gitt håp om økonomisk fremgang for landet vårt. Her har vi et nasjonalt symbol som ikke vaier i vinden, men som klinger i lomma,” utdyper Berulfsen.

 

 

Myntkandidatene
Det gjenstår å se hvilke mynter som slår best an i de ulike delene av landet. Etter å ha diskutert kandidater i flere omganger, har juryen kommet frem til følgende ni mynter som presenteres for avstemning:

·       Sølvpenning (år 995-1000) – Norges første mynt

·       Sølvpenning (år 1047-1066) – Mynten som etablerte nasjonalt norsk myntvesen

·       Sølvgylden (år 1536-1559) – Norges første sølvdaler

·       Speciedaler (år 1588-1648) – Norges første specidaler preget ved myntverkstedet i Christiania

·       4 Mark (år 1670-1699) – Den første mynten preget ved Den kongelige mynt på Kongsberg

·       5 speciedaler/20 kroner (år 1872-1905) – Den første gullmynt med kronevalør

·       2 krone (år 1905-1957) – Den ”norskeste” av alle norske mynter

·       2-øringen fra 1968 (år 1957-1991) – Ikke den viktigste i Norges mynthistorie, men den desidert mest berømte og folkekjære

·       Tusenårsmynten 100 kroner (år 1999) – Tidenes mest etterspurte norske mynt

Ole Bjørn Fausa, grunnlegger av Samlerhuset og medlem av juryen, håper på stor oppslutning om det historiske valget.

”Det skal bli gøy å se hvilke type mynter som slår best an rundt om i landet. Mens noen er genuint opptatt av myntenes historiske betydning, vil andre kanskje legge estetiske kvaliteter til grunn for stemmegivningen. En skal ikke se bort i fra at det vil være mulig å spore ulike preferanser og vektlegging av egenskaper i de ulike landsdelene,” avslutter Fausa.

Stemmeavgivning
For å delta i kåringen av tidenes norske mynt, gå inn på www.tidenesmynt.no og avgi din stemme med veiledning fra myntentusiast Torkjell Berulfsen. 

Bilder
For høyoppløselige bilder av myntene, juryen eller gullbarren, klikk her

For mer informasjon om kåringen av tidenes norske mynt, kontakt:
Marianne Sundell
E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.
Telefon: 66 81 28 71
Mobil: 930 36 909

 

Om Samlerhuset:
Samlerhuset AS er en stor norsk mynthandler etablert i 1994, og holder til på Kolbotn utenfor Oslo. Samlerhuset AS er et datterselskap i Samlerhuset-Gruppen, som ble opprettet i 2001, med hovedkontor i Amsterdam. Selskapet har per 2009 ca 500 ansatte og en omsetning på ca 1,7 milliarder kroner, med kontorer i Norge, Sverige, Danmark, Finland, Estland, Latvia, Polen, Tsjekkia, Tyskland, Nederland, Storbritannia og Kina.

Samlerhuset selger i hovedsak tradisjonelle samleobjekter som mynter, medaljer, frimerker, sedler og myntbrev, og tilbyr mynter fra nasjonalbanker og myntverk fra hele verden.