renkyst1_4080.pngSlukk lys aksjon


 

Litt info i denne pressemeldingen, samt mer på www.earthhour.no

 

Klimamarkeringen Earth Hour 28.3. kl. 20.30:

Ungdommen viser vei i Earth Hour-mørket

Men bare byene er med av kommunene.

 

I Møre og Romsdal er det først og fremst de unge som fronter Earth Hour, verdens største klimakampanje. Litt over en uke før verden slukker lyset, har bare Kristiansund, Molde og Ålesund meldt seg på av kommunene. Men på Norges største nettsamfunn, VGs Nettby, er over 7 000 ungdommer fra Møre og Romsdal fan av Earth Hour (1).

 

Kristiansund slukker lyset?

Blant bedriftene i Møre og Romsdal er Icon Offshore i Kristiansund (Icon var det første offshore-selskapet som meldte seg på til Earth Hour.), Tine, Vinmonopolet, og KPMG (kontorer i Molde og Ålesund) blant de bedriftene som mørklegger lokalene sine. I Kristiansund slukker også Barcarole tapasrest og Dødeladen lyset.

 

Store ikonbygg over hele verden slukker lyset for å markere Earth Hour. Blant de mest kjente byggene som mørklegges i Norge er Nidarosdomen, Kristiansten festning, Stortinget, operaen, rådhusene i Trondheim, Bergen, Oslo, Kristiansand og Tromsø, Politihuset i Kristiansand, samt tinghusene i Oslo og Tromsø.

 

-         Vi oppfordrer alle i Kristiansund til å slukke lyset denne timen, sier kampanjemedarbeider i WWF og Earth Hour, Elizabeth Bergli Kjønø.

 

Verden rundt går pyramidene, Eiffeltårnet, Times Square, Kristusstatuen i Rio, Golden Gate bridge i San Francisco, Notre Dame, The Strip i Las Vegas, Operaen i Sydney, Guggenheim museet i Bilbao og Millennium Stadium i Cardiff i svart denne historiske timen.

 

-         Det er ikke uten grunn at dette kalles tidenes største klimakampanje og massemobilisering. Intet mindre enn én milliard mennesker slukker lyset sitt den 28.mars klokken 20.30, sier Hansson.

 

Første gang norsk nettsamfunn brukes i klimakampen

Nesten 80 000 Nettby-beboere har blitt fan av Earth Hour og mørklegger profilen sin for å vise sin støtte til Earth Hour. Kampanjen på VGs Nettby er initiert av IKEA, WWFs hovedsamarbeidspartner i anledning Earth Hour. Det er første gang at et nettsamfunn brukes på denne måten for å fronte klimasaken i Norge, og ungdommen fra Møre og Romsdal er noen av de ivrigste til å støtte Earth Hour-aksjonen på Nettby. Hele 7000 Nettby-beboere er fan av Earth Hour. Dette gjør Møre og Romsdal til den tredje største fylkesgruppen, kun slått av Nordland og Sør-Trøndelag.

 

-         Selv om de små kommunene i Møre og Romsdal lar vente på seg, taler de unges prioriteringer for seg selv. Dette vil de være en del av. Nå håper vi at generasjonen over, de som sitter i styre og stell, følger de unges eksempel, oppfordrer generalsekretær Rasmus Hansson i WWF-Norge.

 

Fans av Earth Hour har lastet opp en lysbryter og slukket lyset på profilen sin for vise sin støtte til Earth Hour. Dette gjør at bakgrunnen på profilen blir svart heller enn hvit.

 

-         Nettbys borgere gir fantastisk drahjelp og bidrar til å sette Earth Hour på dagsorden. Nå oppfordrer vi alle til å følge ungdommens eksempel og delta under Earth Hour for å gi klimakampen en global stemme, sier Cathrine Dehli, miljø- og samfunnsansvarlig i IKEA Norge, som selvsagt lover mørklagte IKEA-fasader under Earth Hour.

 

Norge med for første gang

Norge er med for første gang i år. Norske byer havner dermed i selskap med Istanbul, Moskva, Beijing, Los Angeles, Roma, Cape Town, London, Singapore, Sydney og Mexico City, Auckland, Amsterdam, Berlin, Dubai, Hong Kong, Toronto m. fl.

 

Alle norske kommuner er invitert – i likhet med drøssevis av bedrifter, organisasjoner, skoler og enkeltpersoner.

 

Tine deltar og oppfordrer sine 15 825 melkebønder til å slukke lyset denne timen. Viken skog oppfordrer 12 000 skogeiere til det samme.

 

Per i dag er rundt 2700 byer, 65 hovedsteder og 83 land påmeldt til Earth Hour. I Norge er 73 av landets 430 kommuner meldt på.

 

(1) Nærmere om Earth Hour

 

Hensikten med Earth Hour er å skape en verdensomspennende symbolsk markering for å vise at vi bryr oss om klimaet. Alle med tilgang til en lysbryter kan bidra. Når så mange mennesker slukker lyset for klimaet, sender det et felles, globalt og meget visuelt signal til verdens ledere om å ta ansvaret for å redde klodens klima når en ny global klimaavtale skal undertegnes i København i desember. Samtidig blir Earth Hour en påminnelse til både store og små om sammenhengen mellom klimautfordring og energibruk.

 

Mer info om deltakere, samt oppdatering fra time til time:

www.earthhour.no

 

 

 

Med vennlig hilsen

 

Elizabeth Kjønø

Kampanjemedarbeider Earth Hour

WWF-Norge

Tlf. 922 17 315 / 46 46 81 48

e-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.