brud_lite.jpg

Av Gunnar Settemsdal

 

NITO Møre og Romsdal (Norges Ingeniør- og Teknikerorganisasjon) var på befaring i Averøytunnellen tirsdag 12. mai.Etter en utmerket orientering fra Halgeir Brudeseth, kjørte vi fra Averøy-siden, hadde en stopp der det gikk et ras 28. februar 2008, og kom opp på Hagelin.
brud_1.jpg
Halgeir Brudeseth (oransje klær) orienterer om anlegget på Averøya (Foto: Gunnar Settemsdal)


Raset 28. februar var ca. 3 meter bredt og 10 meter høyt, og skyldes svært dårlig fjell, dvs. at grusen raste ut. Etter raset var det ca. 35 meter fjell til havbunnen. Etter raser er det injusert betong i hullet. 95% av tunnellen vil vannsikres, det var planlagt 60-70% vannsikring av tunnellen.
brud_2.jpg
Fra nede i tunnelen 250 m under havoverflaten. (Foto:Gunnar Settemsdal)


Gjennom hele tunnellen er det sprøytet glassfiberarmert betong i ca. 7 cm tykkelse. Tunnellen har dermed en helt annen overflate enn Krifast-tunnellen. Pr. i dag er ca. 5.000 meter av tunnellen asfaltert, det gjenstår ca. 700 meter i midten av tunnellen. Videre skal det legges tunnellduk, drenering, støpes kant i glidebetong, installeres 34 vifter, nødtelefoner og lys. 95% av tunnellen vil vannsikres, det var planlagt 60-70% av tunnellen. Målet er at tunnellen skal åpnes i løpet av 2009.
brud_3.jpg
Vel fram i Kristiansund etter turen under Bremsnesfjorden. (Foto:Gunnar Settemsdal)