rot_lite.jpgTil utlandet

 

 

 

 

Videregående skole i utlandet i regi av Rotary

DYEO John Stennes(Tekst /foto)

 

Rotary International har som et viktig program utveksling av ungdommer med utlandet. Dette betyr at ungdom under utdanning her hjemme reiser ut til et annet land og fortsetter skolegangen der for så å komme hjem og gjerne avslutte her hjemme. Siden dette er utveksling så kommer det en ungdom fra det aktuelle landet hit til oss. Også for å gå på skole og lære vårt språk og kultur å kjenne.

De som reiser eller de som kommer hit er sendt og mottatt av en Rotary klubb og det er klubben som har ansvaret for å tilrettelegge oppholdet. Oppholdet er gratis for studentene og de får lommepenger under oppholdet. De bor hos vertsfamilier og er som en vanlig familiemedlem.  Dette er både utfordrende og spennende. Sterke bånd blir knyttet og varer gjerne livet ut. Ungdommene knytter også kontakter med andre ungdommer over hele verden. De som kommer tilbake fra et år ute forteller om fantastiske opplevelser og et fantastisk år.

Norge sender i år ut 43 ungdommer som del av dette programmet noe som er en betydelig økning fra tidligere år. De mest populære landene er USA og Australia, men også andre land blir valgt. Mexico, Equador, Brasil, Japan, Sør Afrika, Taiwan er blant andre land ungdom fra oss reiser til. Fra vårt Rotary distrikt 2280 som dekker Møre og Romsdal og Trøndelag reiser 6 ungdommer. Aldri før har så mange reist ut fra vårt distrikt så dette er gledelig. Til neste år håper vi å fortsette denne fine utviklingen. Våre ungdommer fortjener en slik mulighet til å komme seg ut i verden under svært trygge forhold. Verdien av å lære seg om andre kulturer og å innordne seg andre miljø er av veldig stor betydning for den enkelte. Dessuten lærer de seg flytende et nytt språk noe de vil ha stor nytte av senere i livet.

Klubbene som sender ut ungdom i år er Skogn, Nidarvoll, Trondheim, Sula, Stranda og Ålesund. Komiteen som har ansvaret for dette arbeidet i Rotary er ledet av John Stennes fra Hareid RK samt Eiliv Moe fra Charlottenlund RK og Thor Bertil Granum fra Verdal RK. Den som har lyst til å ta utfordringen må kontakte en av disse eller den lokale Rotary klubben.

rot_3_dist.jpg

Foto av  de 6 som reiser fra vårt distrikt. Fra venstre Elisabeth Midtbø, Ulsteinvik, Vegar Emdal, Stranda. Julie Stabursvik, Trondheim, Einar Halfdanarson, Skogn, Louise Hoem Berge, Trondheim og Ingrid Molvær, Langevåg