sta_lite.jpgTil Bergen

Det blir gjerne litt stoff om denne båten. Det var da et helt spesielt besøk. Fra Svein Ludvigsen, initiativtakeren til besøket  kom dette:

 De går til Bergen, hvor de vil ligge 6. og 7. oktober, så fortsetter de til Stavanger hvor ankomst er planlagt til kvelden 8. oktober. Her vil det bli foretatt mannskapsbytte, hvor bare tre av det originale crewet vil være igjen etter at nytt mannskap kommer om bord. Fra Kristiansund hadde de med seg to mann som kjøpte seg plass om bord på turen til Bergen.

Jeg var om bord for å ta farvell kl. 14:00 søndag, og det varmet å høre hva mannskapet og skipet har opplevd her i Kristiansund:

sta_1.jpg
Her kastes løs fra kaia i Kristiansund søndag.  Han som løsner trossen valgte å sykle fra Kristiansund-gjennom Romsdalen til Stocholm for å ta fegen til St. Petersburg. (!) (Foto: Svein Ludvigsen)

 Havnevesenet ga 2.000 liter diesel, ferskvann og fritak for havneavgifter, to mann var som du vet om bord med 6 kg krabbeklør og majones, Tor Sevaldsen hadde med to digre kasser brød- og bakervarer,

Smia Fiskerestaurant kom med 10 liter ferdig bacalao, Lions Club gav noen tusen rett i kassa samt et gavekort på flere tusen på Rema 1000. Lions gav også 10 kg krutt samt (synes å huske) 100 tennere til skuddsalvene, og kristiansundere la igjen så mye penger at besøkskassa ved landgangen holdt på å revne!

 Jeg visste det, og jeg er stolt av, at vi stod opp og ga "Shtandart" med crew et opphold de sent vil glemme, og ting er faktisk på gang for å få dem tilbake i 2011.

Da er Stavanger en av havnene som arrangerer Tall Ships Race (Cutty Sark), og "Shtandart" vil seile i konkurransen fra Stavanger. Vi vil høyst sannsynlig få besøk ifm dette.
sta_2.jpg
Salutt på havna da fregatten dro. (Foto Svein Ludvigsen)

 

Ellers så er det krefter i gang for å ta et forsiktig første skritt på veien til å få Kristiansund som en av havnene Tall SHips Race vil benytte om noen år.

 Skipperen, Vladimir Martous, var leder for teamet på 160 personer som måtte til for å få arrangementet Tall Ships Race av stabelen i St.Petersburg for noen år siden, og nå har jeg, ham og en til i byen utvekslet kontaktinfo for å jobbe mot dette som et mål....

 Jeg har fulgt med i "Shtandart"s seilas langs norskekysten, og ingen steder har de blitt tatt så varmt imot som i Kristiansund.

 Har nettopp mottatt varme ord og klapp på skulderen fra Shtandart Project, kaptein Martous og mannskapet for at jeg fikk dem til å anløpe byen.

 Jeg tror dette har noe med holdningen til det maritime vi har her og ikke minst den maritime historien Kristiansund kan skilte med. Det gjør meg stolt, og styrker min egen selvtillit, at vi sluttet så helhjertet opp om å hjelpe "Shtandart" og mannskapet når de først kom hit.
sta_3.jpg
På vei ut sørover Bolgsvaet. (Foto: Svein Ludvigsen)

 I anledning besøket vil jeg også takke Brunsvika-nytt for omtalen det har fått, og håper på helhjertet oppslutning også ved neste korsvei!

 Kan jo til slutt nevne at en kompis fredag kveld tok med Vladimir på konsert ifm Smøladagan i Braathallen, og en runde på byen etterpå. Der scorte Kristiansund også noen poeng serru...;-)

 Dette var morro, og besøket ga utvilsomt mersmak på å få til noe tilsvarende i fremtiden....., fordi Kristiansund stiller opp!!!!
sta_4.jpg
Svein Ludvigsen fra Kristiansund (t.v) skal ha mange takk for at fregatten kom innom . Her sammen med kapteinen Vladimir Martous.(red)