joergen_2_smoelSkipperforeningen

Linjefarten og litt om Kristiansund i skipperforeningen kl 19 i kveld

Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre inviterer igjen til åpent møte.

Kveldens kåseri har tittelen ”Historien om norsk linjefart – og litt om Kristiansund sin rolle”.

Norge var i femti år en stormakt i linjefarten mellom fremmede land. Fra den spede begynnelse på 1890-tallet utviklet linjefarten seg for alvor på 1920-tallet, spesielt i fart ut fra USA. På det meste drev et 50-talls rederier nær 300 skip - bemannet med 12.000 sjøfolk - linjer på alle hav og verdensdeler. Linjefarten ble drevet i spenningsfeltet mellom frihandel, linjekonferanser og økende flaggdiskriminering.
jorergen
Sydamerikalinjens "Cometa" ved Storkaia i Kristiansund . (Foto utlånt av Bård Kolltveit)
Forfatteren Dag Bakka jr vil i kveld kåsere om norsk linjefarts historie, hvor også Kristiansund spilte en rolle, spesielt i den første fase. Det var også mange sjøfolk fra Nordmøre som seilte i linjefarten, hos A F Klaveness, Meyer Line og andre linjerederier.
 Dag Bakka jr. er en av landets mest produktive forfattere hva gjelder skip og skipsfart og har drøyt 30 bøker bak seg. Bakka har vært gjennom mange temaer – fra fraktefart til hurtigrutene og via linjefart til hvalfangst.

Dag Bakka jr. er æresmedlem i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap og er meste kjent i foreningen som redaktør av ”Skipet” og som forfatter av en rekke rederihistorier som opp gjennom årene har kommet på løpende bånd i ”Skipet”.

Som vanlig er det fri entre til skipperforeningens lokaler.

 

 

                      

 

 

 

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her