nbs zzMed klippfisk under lukene

 

Med klippfisk under lukene” er tittelen både på et temahefte, et kåseri og en utstilling som settes opp i Bystyresalen i Rådhuset i Kristiansund. Her settes det fokus på transport av klippfisk fra Kristiansund til markeder bl. a. i Portugal, Spania og Italia, i Vest-India (Karibia) og i Syd-Amerika. Det er de skip som brakte klippfisken fra Kristiansund til markedene i Sør-Europa, i Mellom- og Syd-Amerika og de redere og rederier som sto bak skipene som presenteres.

 Utstilling i Bystyresalen i Kristiansund

Lørdag 12. november klokken 12,00 vil byens nye varaordfører Line Hoem høytidlig åpne utstillingen ”Med klippfisk under lukene”. Dette skjer i Bystyresalen i Rådhuset i Kristiansund. Her blir det åpent for publikum lørdag 12. og søndag 13. november, samt påfølgende helg; lørdag 19. og søndag 20. november. Her presenteres historiene, skipene, rederne og rederiene gjennom nesten 50 løpemeter med plakater.
nbs 5
Klippfisktransportere i mellomkrigstiden utenfor Johnsenhuken på dette postkortet.

 Gallionsfigur

Ut over dette vises gallionsfiguren til skonnertbrigg ”Oscar”. Denne er utlånt av Gamle Kvernes Bygdemuseum. ”Oscar” var ett av klippfiskskipene som hørte hjemme i Kristiansund og både bilde av skipet samt litt om skipets historie vil man finne på utstillingen.

”Oscar” var på vei hjem til Kristiansund i 1891. 14. januar var skipet på vei over Hustadvika og er kommet opp i et forrykende uvær. På vei inn mot nødhavn i Askevågen forliste skipet og kapteinen og fire mannskaper omkom.

 Klippfiskrutene

Det vil også bli presentert for et kart der de viktigste ”klippfiskrutene” er inntegnet. Spennende er også en samling prospektkort fra en tur med ett av ”Spanskelinjens” fartøyer i 1913. Man vil også kunne se en rekke bokser som klippfiskeksportørene fra Kristiansund benyttet som emballasje for sine produkter.

 Det er satt en symbolsk entre a kr. 20,- for hver besøkende. Billettinntektene vil uavkortet bli donert til Redningsselskapet.

 

Milnbrygga neste år

Plakatene til utstillingen er produsert på aluminiumplater. Platene har tilnærmet ”evig liv” og er produsert i en slik kvalitet for å kunne tåle oppbevaring under ulike temperaturer og høy luftfuktighet.

18 av disse platene, hver med en lengde på 2,5 meter og med 80 cm høyde, skal for ettertiden beholdes av Nordmøre Museum og settes opp som fastutstilling i Klippfiskmuseet som er lokalisert i Milnbrygga, den tidligere klippfiskbrygga fra 1740-årene. Utstillingen skal her settes opp i bryggas ”vaskehall” som fungerer som mottakelsesrom / showrom i Klippfiskmuseet. Klippfiskmuseet i Kristiansund har om lag 5.000 besøkende hvert år.

 Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre har utviklet og bekostet utstillingen. Det er Jørgen Strand og Ole Sager som har stått for det møysommelige innsamlings- og dokumentasjonsarbeidet knyttet opp mot det omfattende temaet ”Med klippfisk under lukene”. Man har vært helt inne i private albumer etter familien Wilhelmsen for utlån av bilder. Dessuten har de store rederiene og de største museene i Norge bidratt.

Fra Nordmøre Museums bildearkiv er det hentet fram en rekke bilder med motiv fra på havna i Kristiansund, bilder som hittil ikke har vært tekstet. Bilder er også kommet fra privatpersoner i byen, bl. a. har Ole Kristian Stokke bidratt med en rekke bilder fra sin private samling.

nbs 1

Prosjektarbeidet knyttet til ”Med klippfisk under lukene” er kommet til sin ende. Jørgen Strand (til venstre) og Ole Sager (til høyre) er godt fornøyd med det endelige resultatet. SKIPET.NO