Det slippes en ny CD fra "Wind of Change" disse dager. Gruppa ga ut en kassett i 1988 som alle her med musikkinteresse kjente til. Nå er det i lengere tid arbeidet i studio med remix av endel av de gamle låtene samt nye låter. Cathedral voices er tittelen få nyutgivelsen. NRK Møre og Romsdal vil ha intervju med Stein Paulsen i formiddagssendingen på onsdag vedrørende utgivelsen. Det skal bli spennende å høre hva de garvende musikerne har fått til med nådagens digitale opptaksmedier.

rp 1
Plakaten for kassettutgivelsen for nærmere 25 år siden. F.v. Svein Råket, Per Dagfinn Fagerli , Roger Pettersen, Jan Gunnar Nordskag og Stein Paulsen.

Historien om Winds of Change

I 1960-årene skulle alle spille i band. I Kristiansund gikk det fem unge karer omkring og digget Beatles på hver sin kant av byen. Det var kjærligheten til musikken som gjorde at de etter hvert fant hverandre, kjøpte instrumenter og startet det som to år senere ble regnet som å være Nordmøres beste festband med spillinger flere ganger i uka både i by og på land. The Sun kalte de seg, og den flerstemte sangen skilte dem fra mange av de andre bandene som opererte i samme distrikt.

Kjærester, militæret og utdanning gjorde at musikerne etter hvert skilte lag og dro hver til sitt, men interessen for musikken og det gode samholdet gjorde at de ti år senere kom sammen i sosiale lag og med akustiske gitarer og framførte de gamle sangene fra 60- og 70-åra. Stein Paulsen, Svein Erik Råket, Jan Gunnar Nordskag, Jon Glærum og Per Dagfinn Fagerli hadde ikke glemt gamle kunstner – og spesielt Stein Paulsen hadde også komponert en del sanger siden sist de var sammen. Etter hvert så ble de akustiske gitarene byttet ut med elektriske instrumenter, og karene var tilbake som bandet Winds of Change. Det var Eric Burdon & The Animals med albumet ”Winds of Change” fra 1967 som ga inspirasjonen til valg av navn på gruppa. Forslaget til navn var allerede på blokka før Sun-perioden, men det var regnet for å være for tungt som navn på et band i 1968. Etter intens øving og innspilling i TN-Studio var det første albumet fra bandet klart. Ny trommeslager var nå Roger Pettersen som i en periode tidligere hadde spilt sammen med karene i Winds of Change.

Albumet ”Yesterdays Dream”

Den første utgivelsen fra bandet ble kritikerrost da albumet kom i 1988. To av melodiene fikk prøve seg på Møretoppen i regi av NRK Møre og Romsdal, og begge gikk til topps. Karene var ikke lite stolt da kjente band som Dance with a Stranger, m.fl. måtte nøye seg med plassene etter topplassen på platebarometeret.

Etterfølgende konsert med presentasjon av låtmaterialet fra albumet ble en kjempesuksess, og begge avisene i Kristiansund uttrykte at konserten hadde vært årets musikkbegivenhet i byen.

Så ble det stille igjen ……..  

Mange forventet nå at bandet skulle fortsette suksessen og bli mer synlig i det musikalske bildet både lokalt, regionalt og kanskje også på riksplan. Men nei, av forskjellige årsaker så lå det ikke til rette for enkelte av karene i bandet å satse på musikken. Winds of Change ble redusert til to gode gitarister som var Svein Erik Råket og hovedkomponist Stein Paulsen. De fikk etter hvert med seg Stein Helge Aspsæter på keyboards.

Albumet ”Cathedral Voices”

Stein Paulsen fortsatte sitt kreative arbeid med å komponere musikk med filosofiske tekster om livet og evigheten – samt store hendelser ute i verden. Den ene låten etter den andre ble jobbet fram og tanken om et nytt album dukket opp. Trioen satte i gang innspillingen i eget hjemmestudio, og det er spesielt på tittellåten ”Cathedral Voices” på nesten ni minutter lagt ned enormt med tid i St. Paul Studio for å arrangere og spille inn musikkverket av en melodi som har fått de mest anerkjente folkene innen musikkbransjen til å nikke på hodene og gi honnør til bandet.
change 1

 

”Lady of Life” er tilegnet Aung San Suu Kyi og hennes kamp for frihet og demokrati i Burma. I motsetning til ”Lady of Life” som representerer den gode kraft, er ”The Cruel Man” inspirert av onde krefter som Saddam Hussein og Muammar Kadaffi. Du vil få fot av gladlåten ”Winds of Change” som Stein Paulsen har komponert. Denne har han skrevet som en kjærlighetserklæring til sin voksne datter og ble komponert bare kort tid før utgivelsen av albumet. ”Just for you” er samme erklæring til hans sønn – men skrevet allerede på midten av 80-tallet. Du vil helt sikkert like de andre låtene på albumet også – og tekstene på alle sangene vil du finne her på hjemmesiden. Gjennom kunstskissen/artwork som du finner i CD-coveret har komponisten laget et bilde som beskriver sammenhengen mellom hver enkelt melodi og satt i et større perspektiv som representerer helheten til albumet. Ved å studere denne kunstskissen og tekstene, vil opplevelsen ved å høre på musikken forsterkes. Stein Paulsen ønsker at vi som lyttere skal reflektere over livet samtidig som vi nyter musikken.

Albumet ”Cathedral Voices” ble mikset og mastret hos Lydmuren AS i Greåker like utenfor Sarpsborg i oktober 2011 og utgitt på selskapet Winds of Change Music DA i november samme år.

Winds of Change på internett finner du på adressen www.windsofchange.no