Vi synes det er mye vind her på Nordmørskysten for tiden, men det blir bare blåbær i motsetning til det vestligste punktet på norges fastland, Kråkenes fyr litt sør for Stadt. Fyret er bygd i 1906 etter at Kristiansund skipperforening allerede i 1892 hadde understreket at det måtte komme et fyr på nordsiden av Vågsøy i forbindelse med passeringen av Stadt-havet. I 1904 kom kravet på nytt, og det ble avsatt 42.000 kroner til formålet. 1. oktober 1906 ble fyret satt i drift.
bolg 1
Fyret på Kråkenes ligger 43 meter over havnivå, men det hender sjøen vasker helt opp til husene. Under krigen ble stasjonen angrepet av allierte fly to ganger og brant ned. Fyrstasjonen ble reparert med nye bygninger i 1950. Her er det en voldsom sjø inn mot land grunnet at det ikke er skjærgård som bryter ned havdønningene inn fra Nordsjøen og Norskehavet.(Foto: Flikr)
bolg 2 b
Fra byggingen av Kråkenes fyr i 1906. Det var den mektige Kristiansund Skipperforening som stod som pådriver av et ledefyr her fra 1892. (Foto: Fylkesarkivet i Sogn og Fjordane)
bolg 4
Oversikt over Stadt-området.