ome_zzz

Innholdet av den sunne oljen Omega 3 har falt dramatisk de siste årene ifølge en analyse NRK har fått utført. Grunnen er at laksen blir fóret med mer mat  fra vegetabilsk(plante) oljer enn tidligere. Forskere mener at vi er kommet så langt at forbrukere har grunn til å føle seg lurt.
brm_laks
Mindre Omega 3 i laksen ifølge analyser som er gjennomført.
Omega-3 er en samlebetegnelse for en gruppe flerumettede fettsyrer. Disse fettsyrene kalles for essensielle nærningsstoffer. Det betyr at det er noe kroppen MÅ ha, men IKKE kan lage selv, og det må derfor tilføres gjennom kosten.
Av alle de ulike fettsyrene i omega-3 familien er det spesielt to som skiller seg ut, de heter DHA og EPA. Det er disse to spesielle omega-3-fettsyrene som i tusenvis av studier verden rundt har vist seg å ha så mange positive helseeffekter, fordi de er en helt nødvendig byggekloss for alle celler i hele kroppen.
I naturen finnes DHA og EPA først og fremst i fisk og andre marine dyr.
brm_4
I dag lages Omega 3 i to fabrikker her i Kristiansund. Rieber Oil (bildet) og Fortuna Oil ( selolje)på Goma. Det foreligger forskningsresultater av slik olje er sunt. Kanskje det blir et oppsving for fabrikkprodusert olje når laksen ser ut til å bli "ku" ?