nord_zzPressemelding

Stjernefotograf til Nordic Light

 Alfred Hitchcock med gåsa er et av Albert Watsons kjente Hitchcock-bilder.

Likeså Mick Jagger som leopard.

 Det er nå klart at Albert Watson kommer til fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund! Dermed har festivalen i år sikret seg en storfisk fra fotografverdenen. Kjendiser fra Alfred Hitchcock til Johnny Depp har latt seg portrettere av Watson.

 Bildeindustriens” bibel”, Photo District News, rangerer Albert Watson som en av de 20 mest innflytelsesrike fotografene gjennom tidene.

Albert Watson er kanskje ikke et så kjent navn for nordmøringer flest, dermed er det heller ikke så lett å vurdere hvilken størrelse som kommer til Kristiansund. Heller ikke å vurdere hvor betydningsfull Watson er i fotografverdenen.

 Det var nok ikke så mange moldensere og romsdalinger som visste hvem Wayne Shorter, Dexter Gordon, Keith Jarrett eller Jack De Johnette var den gangen de kom til Moldejazz på slutten av 60-tallet heller. I dag forstår en kanskje lettere betydningen av at en festival i en liten by klarer å trekke store navn fra forholdsvis snevre miljø.

Nordic Light trekker til seg storheter innen fotoverdenen slik Moldejazz trekker til seg storheter fra jazzverdenen.
nord_1
Mick Jagger som leopard. (Foto Albert Watson)

 Kjendisfotograf

 Mange av fotografiene til Albert Watson er ikoniske portretter av rockestjerner, rappere, skuespillere og andre kjendiser.

Det var på slutten av 70-tallet Watson begynte å kombinere motefotograferingen med kjendisportretter. Mick Jagger, Keith Richards, David Bowie, Johnny Depp, Kate Moss, Alfred Hitchcock, Jack Nicholson, B.B. King og Naomi Campbell er noen av dem Albert Watson har fanget med sitt kamera.

Han har hatt mer enn 250 forsider av motebladet Vogue, hans bilder brukes også jevnlig i magasiner som Rolling Stone, Time, Vibe, Mademoiselle, GQ og Harper's Bazaar.

 Filmutdannet

Etter å ha studert grafisk design og film- og TV produksjon, flyttet skotske Albert Watson til Los Angeles i USA i 1970. Der begynt han å fotografere, mest for hobbyens skyld. Til tross for at han fra fødselen av har vært blind på ett øye, regnes han i dag som en av verdens mest suksessfulle mote- og reklamefotografer.

Albert Watson har også gjort hundrevis av vellykkede reklamekampanjer for store selskaper som Max Factor, Gap, Levi's, Revlon og Chanel. Han har også regissert mer enn 600 TV-reklamer.

I tillegg har han alltid brukt mye tid på egne prosjekter, og skapt fantastiske bilder fra reiser rundt i verden. Han tar bilder både av landskap, interiører, portretter og annet. Arkivene i hans studio i Manhattans West Village er fylt med millioner av bilder og negativer. Hans store studio brukes også som personlig galleri.

Hans arbeider er vist og omtalt på en rekke museer og gallerier rundt om i verden.

 www.albertwatson.net