vic_bnPressemelding

Pressemelding fra Nordic Light, 25.2.2011

Blir nektet å vise utstilling

Det er sterkt beklagelig at Nordic Light nå allikevel ikke kan vise utstillingen til Henri Cartier-Bresson under festivalen i mai.

Henri Cartier-Bresson (1908-2004) fra Frankrike er kanskje en av de mest betydningsfulle og komplette fotografene fra 1900 tallet. Utstillingen som skulle ha kommet til festivalen var en enestående samling av klassiske pressefotografier tatt under frigjøringen av Paris i 1944.

En privat samler kjøpte et 20-talls fotografier på ærlig og rederlig vis hos en forhandler i 1998. Nordic Light skulle få låne de over 50 år gamle kopiene, og det skulle være duket for en premiere. Til glede for alle fotoelskere. Nå blir dette altså ikke noe av!
vic_1
Nordic Light nektes å vise fra bilder fra befrielsen av Paris 1944. Foto: André Zucca, Historisk Bibliotek, Paris)

Hvorfor? Bressons enke og ”Foundation Henri Cartier-Bresson” har satt seg på bakbeina. De beskylder den private samleren for å ha stjålet bildene, og truer både samleren og Nordic Light med søksmål hvis vi velger å overhøre truslene. Nordic Light har vært ute en vinterdag før, og lar seg ikke skremme av konfrontasjoner.

Derimot må vi ivareta den private samlerens ønsker. Eieren av bildene beklager sterkt det inntrufne, som på grunn av følelsesmessige belastninger er tvunget til å avstå fra hele saken.

Nordic Light vil jobbe mer med det juridiske og ta opp tråden ved neste års festival.

En diskusjon om opphavsrett og Åndsverksloven om fotografi er vel på sin plass.