bye_zz

bye_1br

Jeg er medlem i Redningsselskapet i Møre og Romsdal, og synes nå det er grunn til å si fra om hva som er i ferd med å skje med sjøsikkerheten i Norge.

I Møre og Romsdal er det to fast bemannede og en frivilllig bemannet redningsskøyte, som i 2010 reddet tre mennesker fra den visse død, berget to fartøy fra forlis og assisterte 300 fartøy. Vårt kontor i Ålesund med sine tre ansatte og de 16 ansatte på redningsskøytene bidrar i tillegg til betydelig ulykkesforebyggende arbeid rundt om i fylket sammen med frivillige medlemmer.

Det jeg lurer på, er hva galt har vi gjort på kysten, når politikerne gang på gang har kuttet i bevilgningene til det som er selve tryggheten for alle som ferdes på havet, nemlig Redningsselskapet og redningsskøytene??

Siden 2005 har Staten ved Fiskeri- og kystdepartementet redusert tilskuddet til drift av de 41 redningsskøytene til Redningsselskapet fra 60 millioner kroner til 43 millioner kroner. Denne sultefóringen av den viktigste ressursen innen norsk sjøredning og miljøberedskapen på kysten kan ikke fortsette.

Faktum er at Redningsselskapet i fjor reddet 18 mennesker fra drukningsdøden og berget 77 fartøy fra forlis. Mer enn 70 prosent av utrykningene som hovedredningssentralene satte i gang ble utført av en redningsskøyte fra Redningsselskapet. Til sammen har redningsskøytene reddet 348 mennesker fra drukningsdøden og mer enn 1000 fartøyer fra forlis de siste ti årene. Hvordan det hadde vært å leve og ha sitt utkomme av det sjøen gir uten redningsskøytene i beredskap døgnet rundt, er vanskelig å forestille seg.

Likevel ble tilskuddet over statsbudsjettet først redusert fra 60 til 50 millioner kroner etter forslag fra den borgerlige regjeringen i 2005. Året etter fulgte Arbeiderpartiet og den rød/grønne regjeringen opp med å kutte ytterligere 10 millioner kroner. Først i 2009 og 2010 ble det delvis kompensert for den generelle prisstigningen, slik at Redningsselskapet for 2011 får 43,3 millioner kroner over Fiskeri- og kystdepartementets budsjett.

Sett i forhold til de 132,5 millioner kronene Redningsselskapet får hvert år fra norske tippere via Norsk Tipping, og det Redningsselskapets store frivillige apparat og glade givere bidrar med hvert år, er 43 millioner kroner sørgelig lite. Vi samler årlig inn rundt 200 millioner kroner gjennom blant annet giverkampanjer og medlemsinntekter, for å sikre at sjøsikkerheten langs hele kysten kan sikres på best mulig måte. I tillegg kommer store donasjoner til bygging av nye redningsskøyter.

Alt dette er bidrag til den nasjonale dugnaden som norsk sjøredning er – og som Staten tar en stadig mindre part av. De 43 millioner kronene er bare 10 prosent av det totale driftsbudsjettet til Redningsselskapet. Redningsselskapet tvinges i til å budsjettere med underskudd på driftsbudsjettet for å kunne holde dagens beredskap, slik vi mener den bør være for å sikre liv, verdier og kystmiljø.

Et minstekrav burde for skams skyld være at Staten i høst hever tilskuddet til det nivået det var på i 2005. Justert for den reelle kostnadsutviklingen med lønnsvekst og dyrere vedlikeholdskostnader, burde regjeringspartiene plusse på tilskuddet til Redningsselskapet med minst 30 millioner kroner, for å gi forutsigbarhet og trygghet for de som lever av havet, og de som bor og trives langs kysten.

 

Med hilsen

Odd Jørgen Nilssen
Medlem