as_xxxxRangøya


Averøy Sjøsport ved Inge og Marit Rangøy hadde en fin markering av frihetsdagen i mai 1945 sammen med misjonssambandet fredag kveld. Markeringen gikk for seg i det flotte forsamlingshuset som Rangøy-familien har satt i stand fra en falleferdig låve.
as_9
Denne låven på Rangøya er bygd om til et flott forsamlingslokale med Inge Rangøy som ildsjel.

Mange fra fjern og nær hadde møtt opp, der det var musikk og allsang av kjente sanger fra barndommen og eldre tider, da helst musikk som stod folket nær gjennom 5 lange krigsår. Folk som opplevde krigstiden og ikke minst frigjøringen i 1945, har et helt spesielt forhold til dette som har brent seg fast for alltid.
as_1 
Fra forsamlingen der det ble diskutert til langt på kveld.

Det ble derfor også mulighet for de frammøtte å fortelle historier som de husket fra tiden under tysk herredømme og hvordan de opplevde at flaggene kunne hentes fram i 1945. Både folk fra Averøy, Eide, samt sør og nord i Norge kom fram og fortalte historier slik de husket det; alt fra drops fra tyske soldater til en ku som spiste opp posten til en tysk forlegning og gjerne også da russerfangene fikk fri. Bombingen av byen vår var en sterk opplevelse, der barna på Averøya kunne se rødskjæret av brannen om kvelden og tykk røyk som veltet opp over nordmørslandskapet.
as_3
Inge Rangøy hadde mange gode på lur: Da bombene haglet på det verste borti byen var det en tunghørt mann som ropte : Kom inn !
 

Fredsdagen var det også mange som kom inn på; selv om de var små var det noe helt spesielt med den. Kjerringene på Rangøya hadde ordnet med kakebord som var i klasse Sanitetskvinnene i Myra. Det borger for kvalitet og utvalg. Loddsalg hørte også med på en slik tilstelning.
as_4
Kakebordet. T.v Eivind Ingeborgvik som fikk ødelagt verkstedet på Hjelset av brann nylig, der han sa at etterforskningen hadde funnet ut at det hadde vært brann ! Videre ved bordet er Hans Futsæter, Rudni Ingeborgvik og Sigrid Futsæter.
as_5
Gerhard Silseth fra Eide akkompagnerte forsamlingen gjennom sangtekstene.
as_6
Yngre krefter var også i aksjon. Her Asle Stenberg fra Folland som spilte melodien "Fagert er landet du oss gav" på kornetten sin.
as_8
Mange vil dra kjensel på Tormod Reiten, mangeårig rektor ved Høgtun Folkehøyskole i Torvikbukt. Han leste dikt i samband med frigjøringen av Norge i 1945, og folket som aldri ga opp at det engang skulle bli vår i Norge igjen selv om det så mørkt ut i 5 lange krigsår.
as_10
Litt fekting og skøy på slutten; fv.Svein Erik Sørdal som ledet arrangementet og Marit Rangøy, kona til ildsjel Inge Rangøy. Forøvrig er en stor del av Rangøya utleid til staten i 30 år i friluftsøyemed får vi høre i kveld.