fva_zzz

Vi tok en tur innom Vartdal Gjenvinning sitt moderne avfallsanlegg på Husøya i Bolga i dag. De kjøper all slags metaller, bilvrak og annet. Avdelinger fins på flere steder , og kristiansundsdistriktet fikk nytt mottaksanlegg i fjor.
fva_1
Fra Rognvika på Husøya der Vartdal ligger. Hele området er hellende  fra kaia slik at absolutt all olje og spillveske blir samlet opp i en sentral tank som er på 30.000 liter. Intet havner i grunnen eller på sjøen.
fva_3
Fra bildemonteringshallen der alle væsker fra biler blir samlet opp. Bremsevæske, frostvæske, oljer, vindusspylervæske og annt flytende i en bil blir samlet opp. En bil tar noen timer å få tømt skikkelig.
fva_2
Odd Møyholm som er leder på Vartdal Kristiansund viser oss oppsamleren under bilen. Det var helt fritt for søl her.
fva_4
Her et eksempel fra tømming av bensintank. Det bores hull og alt innhold blir sugd ut og havner i oppsamlerfat. Videre tas det vare på kvikksølv som finnes i airbag, xenonlys og enkelte brytere. Odd Møyholm sier at når de har 15 biler tømt blir de sendt til fragmenteringsverk på Vardal på Sunnmøre der bilen blir most i filler og alt av plast, metall o.l. blir resirkulert. Kun rundt 3 % av en hel bil er ikke resirkulerbar får vi høre.
fva_6
Fra plassen der det er båser for forskjellige båser til el-avfall, kabel og annet som kommer inn. Folk i Rognvika var skeptisk å få et slikt gjenvinningsanlegg, men det var svært rent og ryddig her.
fva_7
Det største utstyr er i bruk. Denne saksa kutter det meste. Denne hengeren med tykk aksling var som å skjære i smør.
fva_5
Det er store fordeler med dypvannskai ved en slik bedrift sier Odd Møyholm . Kortreist avfall rett ombord i skip fra oppsamlingsplassen noen meter innenfor er en miljøgevinst når tyngere avfallsmengder skal transporteres til smelteverk eller det sentrale fragmenteringsverket vi har i Vartdal.