osc_zzHustadvika

Et noe ukjent havari av en kristiansundsskute er dukket opp. Opplysningene kom fra tilfeldigvis på Gamle Kvernes Bygdemuseum, og gjelder skonnertbriggen "Oscar" som forliste ved Askvågen på Hustadvika 14.januar 1891 der alle mannskap omkom.
osc_1
Skonnertbriggen "Oscar" var bygd i Vestnes i 1870 og ble innkjøpt fra Molde av interesser i Kristiansund i 1874. 25.juli 1874 seilte den ut fra byen med klippfisk og murstein til Havana. Den seilte i mange år på Vestindia, men også Spania, Portugal og Middelhavet. Senere ble det 5 års fart på Labrador for å hente tørrfisk, og var den første skute som kom til Europa med tørrfisk derfra.(Foto: Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre)

Forliset

14.januar 1891 var den på vei fra Cadiz i Spania til Kristiansund med salt og kork. Ved Fugleleia på Hustadvika røk det opp til orkanaktig storm fra N til NV. Mannskapet prøvde å søke nødhavn i Askvågen, og holdt det gående til neste dag. Da røk seilføring og skuten drev opp på skjæret Slantern og gikk til bunns. Rett etter kom den opp igjen da den fløt på korklasten. Den drev ned på holmen Dragan ved Haugsundet utenfor Hustad og ble knust. Alle omkom. Skipper var Andreas Meldahl.

osc_2
Forlisstedet Dragan på Hustadvika ved Askvågen. I 1985 ble det også tilfeldig funnet rester av et skip litt lenger sør som stammer fra 1700 tallet. Det ble foretatt utgraving av stedet i 1985-1986 av det såkalte Stopleleivraket.Vi har ikke hørt at " Oscar" er nevnt i noe dykkesammenheng. Teknisk sett er det da  heller intet igjen av treverk fra fra vraket.

osc_3
Fra Hustad kirkegård. Ifølge notater til Jørgen Nygård, Fyr og Mærkevæsnets mann, heter det: Kirkeboken for Hustad viser; 1 omkommet blev funnet 23.mai 1891, 1 omkommet blev funnet 24.mai 1891 og 1 omkommet funnet 11.septemer 1891. Ingen av de tre omkomne mannspersoner er identifisert. Gravlagt navnløs på Hustad kirkegård. I kirkeboken står det "en fremmed druknet sjømand".
osc_5
Parti fra Hustadvika i retning mot Askvågen. Det er sikkert mange ukjente forlis her opp gjennom tidene med seilskip.
osc_134