fred_o_x

Gamle bilder av skip er alltid interessant. Under er et bilde vi antok var 1925.
fred_o
Fra Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre kommer følgende:

De to skipene som er avbildet er ”klippfiskbåter” og tilhørte Den Norske Middelhavslinje AS (Fred. Olsen & Co.).

Bildet er tatt på siste del av 1930-tallet.

Vi ser ”San Miguel” (innerst) sammen ”Stromboli”.

”Stromboli” ble i april 1902 levert til D/S A/S Otto Thoresen Linie fra Fredrikstad Mek. Verksted.

“San Miguel” ble i juni 1920 levert av J. & K. Smits Scheepswerven i Nederland til D/S A/S Otto Thoresen Linie.

Våren 1921 fikk Fred. Olsen & Co. kontroll over Thoresen-selskapet både gjennom aksjekjøp som ved direkte kjøp av enkelte av skipene.

I 1922 ble Thoresen-selskapet omdøpt til D/S A/S Spanskelinjen. I 1936 fikk linjen på Spania og Italia et mer dekkende navn; Den Norske Middelhavslinje og skipene ble overført til skipsselskapet Den Norske Middelhavslinje A/S.

På ”San Miguel ” kan vi se at skipet er påført nasjonalitetsmerker. Etter at den spanske borgerkrigen startet i juli 1936, ble skip som gikk på Middelhavet pålagt å ha nasjonalitetsmerker på skutesidene.

Når den spanske borgerkrigen startet var Jens Tønder fra Kristiansund kaptein om bord på ”Stromboli” (ytterst). ”Stromboli” var det første skip som kom til norsk havn etter at borgerkrigen startet. Både kaptein og passasjerer ble intervjuet av pressen i Bergen.

På sin neste tur ble ”Stromboli” stoppet av varselskudd fra den regjeringstro spanske destroyeren ”Gavana” og i en kort periode var ”Stromboli” tatt i arrest.

Informasjonen foran er fra temaheftet ”Med klippfisk under lukene” som Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre lanserer i november.

”Skipsfartshistorikerne” vier også novembermøtet til kåseriet ”Med klippfisk under lukene” samtidig som det i Bystyresalen to helger i november blir en stor utstilling om det samme tema.