ambaa_1x

I småbåthavna i Donkarsundet på Goma har Kjell Inge Hansen en sjelden båt av amerikansk opphav.

1947 Chris Craft 40 fot DCEB

(Double Cabin Enclosed Bridge)

Tenkte jeg skulle skrive litt om min klassiske båt Papillon II.

Kjøpte båten i 2010 i Halifax, Nova Scotia, Canada og fikk den hit til Dunkarsundet i Desember 2010. Det ble produsert 182 stk av denne modellen og såvidt meg bekjent er det ca. 30 båter som eksisterer i dag. Kjøpspris i 1947 var utrolige $24,000 som tilsvarte prisen på flere hus.

Ifølge kjennere er det mest sannsylig den eneste i sitt slag i Europa.
ambaa_1

Nå skal det være sagt at jeg har absolutt ingen erfaring med båt og båtliv i det hele tatt. Jeg har aldri kjørt båt før. Men bestemte meg for at jeg ønsket å kjøpe en slik båt for å renovere selv og det tok 3 år fra bestemmelsen til jeg fant rette båt. Som selvfølgelig skulle være mest mulig original. (se bilder fra  Canada vedlagt)
cra_1
Båten er kommet ut fra opphold i teltet. (Foto fra Kjell Inge Hansen)

Båten kom i en noe lurven forfatning til Dunkarsundet (båt fra Canada til Gøteborg og trailer opp hit) og de fleste lurte på hva i det huleste jeg hadde begitt meg ut på. Denne båten kom IKKE til å føle sjøvann på svært mange år.

De ristet på hodet da jeg sa at jeg skulle ha den i sjøen i løpet av sommeren 2011.

Det var bare å brette opp armene og trå til og starte renoveringen av 7,5 tonn tre. Den hadde ikke vært i sjøen på 4-5 år, maling og lakk flasset av, diverse vannskader innvendig. Men heldigvis kun en håndfull små råte skader i skrog. Bunn var svært solid.
cra_2
Det ser da helt strøkent ut dette her. (Foto: Kjell Inge Hansen)

Mine kunnskaper var svært begrenset på hvordan jeg skulle få til dette, men det måtte jo kunne gå an å lese seg fram til måter å håndere dette på.

Vel, flere hundre timer senere hadde pipen fått en annen lyd. Mahogny skrog var renovert, Mahogny overbygg var reparert og mettet, deretter lakkert med 8 strøk Epifanes lakk. Planen var 12 strøk hvorav de 4 siste skulle være for å få fram speilfinishen. Vel, den finishen kommer nok til neste vår.

Originale bensin motorer fra -47 har blitt grundig gjennomgått (2 stk sideventilerte 6 sylindrede Chrysler motorer marinisert av Chris Craft) og har våknet fra dvalen med god hjelp av 2 gode venner. Toppfart i -47 var satt til 24 knop så da gikk det nok unna, også med drivstoff. I skrivende stund har båten allerede vært på 2 prøveturer i månedsskiftet August/September og jeg har enda til gode å komme ned på landjorden etter disse turene. For en fantastisk følelse. Har har jeg begitt meg ut på noe som jeg overhodet ikke har hatt peiling på, og lykkes. Og for en vidunderlig følelse det er å føre sin egen yacht!
cra_3
Kjell Inge Hansen monterer orginal lyskaster.

Vel, har ikke lykkes helt enda, jeg har kun renovert Mahogny listverk innvendig så jeg har en stor jobb foran meg i vinter når det gjelder interiør. Originalitet er viktig for meg og selv om det blir noen få nyere løsninger enn hva de hadde i -47, er planen at når båten sjøsettes igjen  til neste vår, er det med et komplett renovert mest mulig originalt interiør.

Å bringe den tilbake til ny stand er vel en umulig oppgave for meg alene, men jammen det blir den en flott skue selv med mine amatørkunnskaper.

Ønsker alle en fin høst!

Mvh

Kjell Inge Hansen