hss_1

I dag har BN vært med Averøy Historielag til Nekstadsetra langt inne i en dal sør på Hoel. En naturopplevelse i nærmiljøet der det ble laget setermat "tå aill slai". Riktig mange hadde tatt turen her og fikk en fin dag langt inne i det averøyske landskapet.
hss_1_a
Turen innover kunne tas med bil, eller man kunne gå de nærmere 3 kilometrene.
hss_2
Inne på Nekstadsetra. Her var det opprinnelig 9 bygninger som buskapen og folk holdt til på somrene før i tiden.
hss_3
Folk fikk prøve å kinne smør. Her Bertel Nekstad som prøver stavkinna sammen med Oddveig Jørgensen. Og "smær" ble det på setervis.
hss_4
Flere eldre som husker livet på setra var til stede. Her Magda Skarset ( 87)som forteller da hun oppholdt seg her i dalen for mange år siden.

hss_6
Arne Vikene (81) fra Averøya Historielag er som en levende historiebok. Han fortalte litt om seterlivet og annet som hadde hendt i området her. I tillegg til seterdrift hadde det vært planer om et lite kraftanlegg i dalen, og så fortalte han om mølla på Hoel.
hss_7_bn
Arne Vikene hadde med seg dette bildet der en skole var på tur til Nekstadsetra i begynnelsen på 1930 årene. Han hadde også navneliste med av de som var avbildet. Midt på bildet ved det røde merket er Anton Hoel, den legendariske skytebasen som drev og sprengte på Averøya til langt ut på 1970 tallet.
hss_8
Asbjørg Ingeborgvik kom med fløyte og spilte kjente nordmørstoner langt inne i skogen.
hss_ole
Ole Kvernes jobba hardt i dag med å lage hyllkakdeig. Andre laget møssmær, smør, vafler, saup (biprodukt av smørkinning) og kaffe på bål.
hss_9
Alf Røsand fra Kvernes gamle bygdemuseum spilte og sang setersanger, blandt annet Kjerringa med staven.
hss10
Og sangen Kjerringa med staven kommer fra staven som man brukte i stavkinna i gamle dager. Kjerringa med staven her er Bjørg Bergem  som alltid stiller opp når noe matgreiå er på gang rundt omkring i kommunen.
hss_12
På tur hjem stod denne karen og jaktet på mat i sitt 7 cm spindelvev.