karp_zzØstfronten

Det er funnet og identifisert en frontskjemper som falt ved Karpolat på Østfronten i Finland 25. eller 26.juni 1944. Om lag 200 nordmenn var her da de ble angrepet av sterke sovjetiske styrker og rundt 117 omkom. Resten klarte å rømme gjennom skogene vestover. Etter krigen ble området avstengt, og de falne ble bare liggende der. Ved økonomisk hjelp fra Utenriksdepartementet har Univeristetet i Bergen gjort identifikasjonsarbeid der også nå en fra Kristiansund er funnet. Etter det vi forstår vurderer familien å hente hjem den falne.karp_2
12-15000 nordmenn i alder 16-22 år meldte seg til tjeneste på Østfronten fra januar 1941. Om lag 5000 kom gjennom nåløyet til tyskerne. 835 ble drept og 308 ble savnet i peroden til 8. mai 1945. Bildet er fra et tysk propagandablad "Signal" som tydelig viser en post med navnet "Bergkåk"
karp_1ret
I dette bladet ble det jevnlig presentert soldater fra Norge som hadde falt i tjeneste for tyskerne, herunder også folk fra Nordmøre og Kristiansund.
karp_3
I avisen Romsdalsposten stod det slike innlegg for hver mann som hadde falt på Østfronten under krigen. De som overlevde ble dømt for landsvik og fikk lange fengselsstraffer og straffarbeid samt inndragning av statsborgelige rettigheter. Forut hadde mange omkommet i straffarbeid med oppbyggingen av Sovjetunionen. De fleste fanger kom hjem fra Sovjet midt på 1950 tallet.