På sporet av kaptein Bothner har Randi Ida Nordbotten Rønning satt som tittel på minikåseriet som hun i kveld vil holde under medlemsmøtet i Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre.
bot 1
Anton Bothner og seilskip. (Bildet er arrangert)

Under oppussing av et eldre hus i Skippergata på Innlandet fant kåsøren flere gamle seildukskart under himlingen. Dette medførte at byggets historie ble gransket, noe som avslørte at eiendommen tidligere hadde vært eid av kaptein Anton Bothner, kaptein på flere av konsul Nicolay H. Knudtzon III’s store seilskip samt fører av dampskipene ”Christiansund” og ”Nordmøre”.
bark 3
Dampskibet "Nordmøre"

Under kveldens møte vil hun føre møtedeltakerne nettopp på sporet etter kaptein Anton Bothner (1830 – 1916). Vi får høre om skipene han var fører av og om farten de var satt inn i. Kaptein Bothner fikk æren av å føre flere av byens store seilskip i den perioden av byens historie som kalles ”de gylne år”.
Etter 27 år som skipsfører i utenriksfart, overtok Bothner i 1879 førerposten på d/s ”Christiansund” og i 1895 overtok han d/s ”Nordmøre”. Begge dampskipene gikk i fjordtrafikken på Nordmøre.
bark 1

Bark ”Spartan” var en av de mange tremastrede seilskipene som hørte hjemme i Kristiansund i ”de gylne år”. Her var kaptein Bother fører et års tid. ”Spartan” ble bygget i 1853. I 1855 ble skipet innkjøpt til Kristiansund i regi av N. H. Knudtzon (III). På dette tidspunkt lå skipet i Liverpool og det var kaptein Anton Bothner som på vegne av den nye rederen hentet skipet hjem til Norge.
”Spartan” ble innført i signalboken og framsto som Y 73. ”Y” indikerte at skipet var hjemmehørende i Kristiansund.
I 1868 forliste ”Spartan”. Alle om bord ble reddet. (Foto:  Øverlandsamlingen / Norsk Skipsfartshistorisk Selskap Nordmøre)