”Skips-quiz” på medlemsmøtet hos skipsfartshistorikerne i kveld

 

På grunn av sykdom må Fredrik Aandahls minikåseri om m/k ”Frimann” gå ut. Dette blir satt opp siste torsdag i mars. Under kveldens møte blir det i stedet ”skips-quiz” hvor det er skipshistorikk knyttet til Kristiansund og Nordmøre som er sentral. Vi setter sammen grupper som jobber seg gjennom spørsmålene.Thor Olav Olsen, Jørgen Strand og Ole Sager fra styret presenterer deretter svarene på storskjerm hvor deltakerne ikke bare får vite eksakt svar på spørsmålene, men også bilder og korte historier om de skip som har vært sentrale i spørsmålene.
Vi tror denne varianten av Quiz kan bli vellykket og medlemmene ønskes velkommen til å delta. Formann Thor Olav Olsen lover premie til beste lag og gratis kaffe og kaker til deltakerne.
smedvigen

 Her ser vi et kristiansundsdampskip fotografert på slippen i Smevika noe før 1. verdenskrig. Skipet ble bygget i Hardanger i 1899 etter tegninger av John Børve. Bestiller var det nyetablerte Kristiansunds Havfiskeriselskab. Selskapet startet sin virksomhet samme år med dette dampskipet samt skøyten ”Urd” og dekksbåten ”Samson” Både ”Samson” og ”Urd” kom bort med hele sin besetning – fem mann på hver – under Titran-ulykken, natt til 14. oktober 1899. Skipper på ”Samson” var Anbjørn K. Lillevig fra Bergsøy i Gjemnes mens skipper på ”Urd” var Odin Monge fra Kristiansund. 3. mai 1900 overtok Kristiansunds Havfiskeriselskab for en kjøpesum av kr. 60.000 dampskipet ”Lurvik” fra A. Ervik i Kristiansund. ”Lurvik” hadde en lenge på 86,5 fot og var bygget i Porsgrunn i 1899. De to dampskipene til Kristiansunds Havfiskeriselskab ble benyttet i lokalt fiske og gikk også i fart på Lofoten. Fiskedamperne ble vurdert til å være for store for den aktivitet som var planlagt og i mai 1902 ble selskapet avviklet og de to dampskipene ble solgt.Under kveldens ”skips-guiz” inviteres deltakerne til å komme opp med navnet på damperen som ligger på slippen. (Postkort fra Nordlandet 1912)

skipfart

Brunsvika-Nytt viser nok et bilde av skipet som ble bygget for Kristiansunds Havfiskeriselskab i 1899. Dette er tatt i 1940.
Allerede i 1911 ble skipet solgt til Harstad.Det gamle dampskipet ble kondemnert 15. november 1963.
Skipets navn får man vel om man dettar på "Skips-Quiz'en" hos Skipsfartshistorikerne i kveld. (Fra Nordmøre museums fotosamlinger)


 

 

Kulturkalender fra KSU.NO

For større kalender og arrangementskategorier - trykk her