Det var lite folk på kino i går kveld ved 21: 15 tiden da filmen "Into the white" var satt opp (vist flere ganger). Filmen omhandler et tysk og engelsk flyhavari i Bjorlifjellene i slutten av april 1940, og er en sann historie der begge flymannskap måtte overnatte på samme hytte. Handlingen i filmen er litt modifisert.
kino 1
Asbjørn Hansen, ex skipper fra Karihola hadde tatt seg en tur på kino der det var godt om plass.  Han er historieinteressert, og har faktisk også tjenestegjort på den ex tyske ubåten U-995 i 1962. Da var det marinen som hadde den i tjeneste under navnet "Kaura". Den står på land som museumsbåt ved Laboe ved Kiel.
kino 2
Bra kulisser på filmen. Ellers var den litt modifisert historisk. Under er det som skjedde :

Blackburn Skua var det første flyet med helmetall skrog som var stasjonert på hangarskip. Det var også den første engelske stupbomberen som ble bygd. Et Blackburn Skua-fly (L2373) skjøt den 26 september 1939, helt i starten av den andre verdenskrig ned det første fientlige fly, en Dornier Do18. 10 april 1940 senket Skua-fly fra HMS Ark Royal den tyske krysseren Köningsberg på Bergen havn, også piloten fra (Grotli-Skua’en) var med på dette raidet.
kino 4
Pilotene fra det engelske flyet som nødlandet på Bjorli var med på angrepet på "Königsberg" i Bergen havn der den ble truffet og sank.

Den 27 april 1940 lettet L2940, samt to andre Skua-fly, fra HMS Ark Royal som lå utenfor vestlandskysten. De skulle patruljere i området langs 62 breddegrad. Ved Åndalsnes fikk de øye på en tysk Heinkel -111 nummer 3178 og gikk til angrep. Skuaene var ikke bygd som rene jagerfly, og hadde ikke mer enn 10 knop større fart enn Heinkelen. Det tok derfor litt tid før de med kurs sydover, fikk flyet på skuddhold. Da de var i området Geiranger / Grotli ble Heinkelen truffet i venstre motor som tok fyr, og flyet krasjlandet ved Heilstuguvatnet på Grotli. Haleskytteren Hans Hauk var da død. Samtidig fikk Skua L2940 motorstopp og måtte nødlande på det is - og snødekte Breidalsvatnet like ved. Det engelske flymannskapet R.T. Partridge og observatør R.S. Bostock satte fyr på cockpiten, før de etter flere timers marsj i dyp snø tok seg inn i en hytte ved østsiden av vannet. En stund senere hørte de lyder på utsiden av hytta, og der stod det tre overlevende fra den tyske Heinkelen. Tyskerene som var bevepnet, ble invitert inn og tilbudt det som var å finne. Noe senere flyttet engelskmennene over til Grotli Hotel for natten. Der fant de mat og senger, hotellet var ellers forlatt på grunn av fare for bombing. Neste morgen kom det tyske mannskapet etter, og de ble enige om at R.T. Partridge samt tyskeren Karl-Heinz Strunk skulle ta seg videre ned til folk. Underveis møtte de en norsk skipatrulje, og tyskeren ble skutt under arrestasjonen fordi han hadde trukket våpen. Engelskmennene ble sendt tilbake til England og et nytt fly, som senere ble skutt ned ved Stallvik i Tondheimsfjorden. R.S. Bostok omkom, og R.T. Partridge ble tatt til fange av tyskerene. De tyske flygerene ble tatt som fanger på Grotli, sendt til England og deretter videre til Canada. Både den tyske piloten Horst Schopis, og den engelske piloten R.T. Partridge har skrevet bøker om sine opplevelser før, under, og etter krigen. Bøkene heter ”Luftkampfgegner Wurden Freunde” og ”Operation Skua”. Vraket av den engelske Blackburn Skua’en er utstilt på Fleet Air Arm Museum i Yeovilton, mens vrakrester av den tyske Heinkelen fortsatt ligger ved Heilstuguvatnet på Grotli. De to pilotene møttes hjemme hos R.T. Partridge i England i 1977. Capt. RN. Richard T. Partridge døde i 1990.
kino 456